Президентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност

Президентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност на 22 януари след церемония на пл. "Св. Александър Невски", на която прие поста от досегашния държавен глава Георги Първанов.

Вярвам, че сме обединени от едно разбиране - това , че България е имала и трябва да има силен, активен, действен и работещ президент, каза в словото си президентът Георги Първанов. Той посочи, че прави чест на неговите предшественици -д-р Желю Желев и Петър Стаоянов, че при всички превратности на
времето са отстоявали такава позиция и че не са допуснали обезличаването на институцията. И аз със своите усилия надявам се да имам скромен успех в стремежа да не се допусне ограничаването на президентските правомощия и което е още
по-важно да се утвърждава нейния авторитет като силна, ангажирана институция, каза Георги Първанов в 15-минутната си прощална реч.

Иска ми се да вярвам и пожелавам на президента Плевнелиев да продължи усилията, за да не се допусне превръщането на институцията в протоколна и в декоративна, каза още Първанов.

Миналото ни учи, че сме успявали само тогава, когато сме били заедно, когато сме имали цел и когато сме знаели, че сами ще изковем бъдещето си, заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев, чието слово бе по-кратко и повтори посланията от речта си при полагане на клетва в парламента на 19 януари.

Като президент ще обединявам и няма да разделям, ще работя с визия и ще търся съгласие по националните приоритети, каза новият държавен глава. Той посочи, че Европа има своята програма "2020" и България също ще изработи своята национална програма за развитие до 2020 година и допълни, че тя ще бъде изготвена в широк обществен дебат, ще се обединим около нея и ще я следваме, независимо кой е на власт.

Георги Първанов пристигна заедно със съпругата си Зорка Първанова на площад "Св. Александър Невски" . Той прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Президентът Първанов се поклони на националното знаме и поздрави гвардейците. Новият президент Росен Плевнелиев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул.

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на което 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти положиха венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул. Докато гвардейците се престрояваха за марша, звучеше камбанен звън от храма "Св. Александър Невски".

След края на церемонията президентите Първанов и Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, както и президентът Желю Желев отидоха в храма "Св. Александър Невски", където запалиха свещ за здраве и успех и бяха благословени от духовници. На входа на храма те бяха приветствани от граждани, дошли да наблюдават церемонията, на която присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати, президентът Желю Желев, висши магистрати, столичният кмет Йорданка Фандъкова, висши военни, духовници, дипломати, представители на екипите на президентите Първанов и Плевнелиев. На церемонията присъстваха също еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан, с които Плевнелиев ще проведе първата си среща като президент.

След церемонията старият и новият президент заедно с вицепрезидентите си имаха среща на "Дондуков"2. Вицето на Първанов Ангел Марин не се появи на тържествата на площада, както не дойде и на церемонията по заклеването на Плевнелиев в Народното събрание по-рано тази седмица, в знак на протест срещу премиера  заради думите на Бойко Борисов за дадения му орден "Стара планина".


Малко преди 13 ч. Георги Първанов напусна сградата на президенството изпратен от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Придружаван от съпругата си Зорка, Георги Първанов поздрави гражданите и получи букети цветя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?