Президентът Румен Радев: ЕС трябва да се произнесе за намесата на Турция в изборите ни

Той призова за деескалация на напрежението с Анкара и за премахване на санкциите към Русия

скрийншот БНТ

“Намесата в нашите избори от страна на Турция е факт и тази намеса е абсолютно недопустима“, обяви в първото си телевизионно интервю президентът Румен Радев, дадено за предаването "Панорама" по БНТ. Той допълни, че Турция е наш съсед, приятел и партньор и ние държим да поддържаме едни силни добросъседски отношения.

"България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава международните закони, международното право и правилата на ЕС. Искам да призова за повече спокойствие и да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела", каза президентът.

Той обясни, че е поставил темата за намесата на Турция в рамките на ЕС.

“Още на 9-ти март, по време на Съвета, споделих и поставих въпроса за ситуацията в България по отношение на тази намеса и нашите действия. Вчера (сряда – б.р.) проведох среща с посланиците на Германия, Австрия, Холандия и Франция, на която анализирахме ситуацията. Уточних много ясно, че ескалацията на напрежението по оста ЕС-Турция рефлектира най-силно в България, защото рискът е най-силен за нас. Ние сме на първа линия. ЕС трябва да има ясна, единна позиция и ние очакваме наистина по-бързо решение от ЕС, солидарно решение“, обясни Радев.

Против санкциите срещу Кремъл, среща с Путин на Трети март

По време на интервюто бе засегната и темата за подновените санкции на ЕС срещу определени личности в Русия. Румен Радев обясни, че санкциите водят до разединяване на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена.

"Санкциите трябва да се решават на политическо ниво. А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики - всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента", обясни Радев.

Той настоява България да следва своя интерес в международните отношения.

"Трябва да следваме нашия интерес, за да не загубим нашата собствена преценка. Никой няма право на монопол върху истината - нито Западът, нито Русия", каза Радев.

За външнополитическата му дейност той обяви, че се готви да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп през май тази година, а с Владимир Путин - през март догодина. Запитан с кого ще се срещне първо - с Тръмп или Путин, Радев отговори, че не българският президент определя графика на световните лидери. "Очаквам през май може би среща с Тръмп на срещата на върха на НАТО, а с Путин да сме патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението", каза държавният глава.

Поемам отговорността

В отговор на въпрос дали всичко в България в момента зависи от него, той отговори, че президентът има строго ограничени правомощия по конституция, но в период на служебно правителство, отговорността пада върху него. По думите на Радев, само безотговорни политици могат да блъфират, че цялата власт е в президента, бягайки от своята собствена отговорност.

“Всички министри от служебния кабинет са мои назначения. В техния избор съм се ръководил от високи критерий - за професионализъм, почтеност, независимост. Много от тях имат научни степени. Единици от тях имат партийно минало. При техният избор аз съм се допитвал до приятели, до колеги, до моя екип. С партии категорично не съм работил. Това беше моята основна цел - този кабинет да бъде независим партийно", обясни той.

По думите му общественото доверие показва, че правителството се справя добре. Румен Радев допълни, че са били пресечени редица схеми, ощетяващи държавата. Като пример Румен Радев посочи Министерството на енергетиката, което е събрало 120 милиона лева от просрочени вземани, от концесионни такси.

"Бяха изнесени данни за порочни обществени поръчки, има подадени сигнали в прокуратурата и е нормално в такава ситуация да има сменени хора. Категорично съм държал да няма смени на политически принцип. Главният секретар на МВР беше освободен заради въздействие от служители на МВР и то областни директори по политически причини", каза президентът.

Във връзка с уволненията от служебния кабинет, Радев каза, че никой не е абониран за властта.

СЕТА отива в Конституционния съд

Запитан за позицията му по повод подписването на споразумението за търговия между ЕС и Канада (СЕТА) Радев потвърди, че ще сезира Конституционния съд за законността му. Той допълни, че според него споразумнението променя българската конституция.

"Казусът със СЕТА приключи още през октомври 2016 г. когато беше гласуван и подписан от предишното правителство и с ратификацията в Европейския парламент през февруари", каза Радев, запитан защо не е възразил при участието си в Европейския съвет.

По думите му по негов адрес за няколко часа били произведени три лъжи - че приветства СЕТА, че гласува за и че е подписал документа: "Който иска да търси моя подпис и глас, да си губи времето".

Споделяне

Още по темата

Още от България