Президентът Румен Радев отново отказа да разсекрети стенограмата "КТБ"

Президентът Румен Радев отново отказа да разсекрети стенограмата "КТБ"

Президентът Румен Радев също отказа да разсекрети стенограмата от политическите консултации при неговия предшественик Росен Плевнелиев, посветени на затварянето на КТБ и кризисната ситуация в Първа инвестиционна банка.

Преди седмица издателите на сатиричният седмичник "Прас-прес" поискаха стенограмата по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Това бе тест дали Румен Радев ще следва курса на Плевнелиев, който досега отхвърли всички искания за достъп до документите от срещата.

Политическите консултации за банковата криза се проведоха при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. - девет дни, след като КТБ затвори врата и бе обявена под специален надзор от БНБ. В срещата участваха тогавашният премиер Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, управителят на БНБ Иван Искров и парламентарно представените формации.

И досега се пази в тайна коя от партиите е защитавала по време на срещата идеята за въвеждане на банкова ваканция с цел да бъде предпазена ПИБ.

Администрацията на президента Румен Радев отказва да предостави достъп до информацията с аргумента, че става дума за защитени данни. Отговорът до редакцията на "Прас-прес" гласи, че по време на консултациите при президента са били обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, като управителят на БНБ е представил анализ на ситуацията.

"В стенограмата от проведените консултации се съдържа информация от категорията "професионална тайна" по Закона за кредитните институции (ЗКИ). Професионална тайна е от категориите информация, публичният достъп до които е ограничен на основание ЗКИ, който се явява специален по отношение на ЗДОИ", се казва в отказа.

"Заявителите посочват, че информацията се иска в условията на надделяващ обществен интерес. Поисканият документ съдържа информация, която е защитена от закона тайна, и на това основание хипотезата за надделяващ обществен интерес в случая не е приложима", се казва още в писмото.

Решението на президентството може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Административния съд в София.

"Както виждате сами, според президента Радев общественият интерес е по-маловажен и незначителен от съсловния интерес на шепа хора, в случая банкери. Прави впечатление бързината, с която ни отговориха. Получихме писмото за отказ само седмица, след като подадохме нашето заявление. На предишното ни писмо, в което търсехме съдействие от президента в борбата ни с монопола в разпространението на печата, все още нямаме отговор", коментират издателите на "Прас-прес".

Те смятат да съдят президентството за отказаната стенограма.

Досега прословутият запис е искан неколкократно, като президентството няколко пъти е отказвало да предостави достъп по Закона за достъпа до обществена информация.

Малко след встъпването си в длъжност президентът Румен Радев веднъж отказа публичен достъп до стенограмата за КТБ и ПИБ. Това стана на 26 януари в първия му отговор на запитване, внесено по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, който впоследствие обжалва този отказ в съда.
"Движение Да България" също безуспешно поиска разсекретяване. На 30 януари Румен Радев каза, че още не се запознал със стенограмата и когато направи това, ще прецени дали да я разсекрети.

В мандата на президента Росен Плевнелиев стенограмата бе изискана три пъти по реда на ЗДОИ: от гражданина Стефан Стойков, от бившия председател на БСП Михаил Миков и от "Биволъ". Плевнелиев отказа с аргумент, че тя съдържа елементи на професионална тайна и няма надделяващ обществен интерес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?