Президентът: С Марковска има проблем, но не аз ще посоча изхода от този казус

Росен Плевнелиев, Сн: БГНЕС

С изключение на госпожа Венета Марковска, бих препоръчал всички останали конституционни съдии бързо да положат клетва, за да може Конституционният съд (КС) да работи в нормален състав. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в четвъртък.

Госпожа Марковска сама ще направи своя избор, кога да положи клетва и на база каква процедура, допълни президентът часове след като избраната за конституционен съдия заяви, че първо иска прокуратурата да провери внесения сигнал срещу нея.

В конституцията пише, че в Конституционния съд трябва да влязат най-достойните, най-чистите, с много високи морални критерии хора. Това, че в обществото има такива сериозни съмнения е вече проблем сам по себе си, но не съм аз този, който ще посочи "да" или "не" в казуса с г-жа Марковска, каза президентът.

Той изрази надежда, че съдия Марковска сама за себе си ще прецени, както и че парламентът добре е изяснил всички аргументи по казуса. Най-важното е институцията КС, тя има нужда не просто само най-достойните да бъдат в нея, но тя има нужда и от много бързо решение в момента, а не от административни процедури и протакания, каза още Плевнелиев след представянето на Център за Световни автомобилни разработки в София.

Той посочи, че отвъд личното решение на Венета Марковска, за него е важен КС и отново подчерта, че хората, които са безпроблемни би трябвало бързо да се закълнат, за да може съдът да работи, тъй като в момента е в намален състав и в невъзможност да взима решения.

Според Закона за КС назначаването на избран съдия трябва да се случи до 15 дни след гласуването му. Законът предвижда при полагането на клетва на конституционните съдии да присъстват президентът, председателят на парламента, както и шефовете на ВАС и ВКС.

След като Европейската комисия изрази притеснение от процедурата по избора на Марковска и предупреди с извънреден мониторингов доклад за България, президентът бе единственият, който взе заканата насериозно. Тогава той каза, че реакцията от Брюксел е "едно предупредително и много сериозно послание на ЕК, което трябва да се вземе изключително на сериозно от българските институции."

Споделяне

Още по темата

Още от България