Президентът с визия и за флота: Българска фирма да вземе военните кораби

Каракачанов се срамува от войнишките заплати и се съмнява в ефективността на реформите

Президентът с визия и за флота: Българска фирма да вземе военните кораби
След като президентът Румен Радев вече седмици наред оказва натиск върху правителството да купи нови самолети "Грипен", в четвъртък той показа, че има визия и за друга многомилионна военна сделка. 
 
Радев заяви, че проектът за придобиване на два нови патрулни кораба, трябва да се развива с участието на българската отбранителна индустрия. 
 
Това означава морската индустрия, концентрирана във Варна, да има своето по-нататъшно развитие, каза Радев. 
 
В същото време той коментира, че "модернизация на армията не означава подмяна на едни оръжия с нови, по-съвременни такива, а включва и подмяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени и грижа за хората". 
 
Миналия месец военният министър Красимир Каракачанов също коментира, че "България може и трябва сама да произвежда кораби и бронирани машини", но по същото време миналата година  в качеството си на депутат от Патриотичния фронт обяви, че може още сега да напише името на фирмата, която ще усвои основната част на парите за корабите, и да го сложи в плик, който да се отвори след като стане сделката.
 
Второто правителство на ГЕРБ заложи над 2 млрд. лева за купуването на нови изтребители и кораби, но премиерът Бойко Борисов се обяви за преразглеждане на приоритетите и поиска да бъде гарантирано финансиране и за покупката на бронирани машини за Сухопътните войски. В крайна сметка Консултативният съвет по национална сигурност реши в рамките на вече предвидените средства да бъдат стартирани и трите проекта, като се търсят възможности изплащането им да се разсрочи за 15-20 години.
 
Първоначално проектът за покупката на бронирани машини бе приоритетен, но по време на второто правителство на ГЕРБ той бе изненадващо изпреварен от този за нови патрулни кораби, който се очаква да излезе над 800 млн. лева. 
 
В четвъртък зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов съобщи, че и проектът за модернизация на Сухопътните войски е 99 процента готов. 
 
"Очакваме в края на тази или в началото на следващата седмица да бъде внесен за разглеждане от Борда за управление на проекта, за да бъде обсъден от Министерския съвет и се надяваме максимално бързо да бъде гласуван от Народното събрание, за да започнат стъпките по реализирането му", посочи той.
 
България трудно може да си позволи да задвижи и трите проекта, което биха били изпитание и за държави с по-голям Брутен вътрешен продукт, затова изискват много ясна финансова рамка, каквато до момента няма. 
 
В същото време военният министър Красимир Каракачанов сподели че се срамува, когато го питат каква е заплатата на българския войник и се осъмни в ефективността на реформите във въоръжените сили.
 
Финансовият министър Владислав Горанов обаче на този етап е скептичен дали могат да се осигурят повече средства за военните. Основният проблем са заплатите на войниците, които са малко над 600 лева.
 
"В трудните времена, в които живеем, и при недоимъка в армията да служиш във въоръжените сили е героизъм. В армията служат хора с дух и не заради заплатата, а за каузата да защитават България. Лесно е да служиш в армия, в която има добро заплащане, модерна техника и всичко е като по филмите", каза Каракачанов.
 
"В тези армии на наши партньори и конкуренти служат хора може би предимно заради финансовото заплащане. Героизъм обаче е да служиш в армия, в която десетилетия наред проблемите са пренебрегвани и след толкова реформи накрая се замисляме дали те бяха необходими и не попречиха ли на боеспособността”, допълни той.
Споделяне

Още по темата

Още от България