Президентът събра шефовете на спецслужбите заради бежанците

България увеличи военното си присъствие по границите заради мигрантите

Снимка: president.bg

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с шефовете на Националната разузнавателна служба и ДАНС ген.-майор Драгомир Димитров и Димитър Георгиев заради ситуацията със засиления бежански натиск към България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Двамата са докладвали възможните рискове за страната ни и предприетите действия срещу нелегалния трафик на хора през България и през страните от Балканите.

"По тези въпроси се работи изключително активно с партньорските служби на съседните държави и със службите на страните от региона", посочили ръководителите на службите пред държавния глава.

Военният министър Николай Ненчев от своя страна съобщи, че България ще увеличи военното си присъствие по границите.

"Не само, че не обмисляме тяхното оттегляне, а напротив, сериозно разискваме да се увеличи военното присъствие по границата", каза Ненчев пред бТВ.

Според него това е продиктувано от "безпрецедентния миграционен натиск по границите".

Армията ще остане колкото е нужно в критичните точки и ще си сътрудничи с частите на "Гранична полиция" и жандармерията, посочи военният министър.

"Имаме готовност максимално да увеличим хората, които охраняват границата, ако има необходимост. Районът е труден и "Гранична полиция" нямаше как да се справи без наша подкрепа", заяви Ненчев.

От петък започва и разполагането на части на жандармерията по границата с Турция. Към граничарите на пункта Елхово ще се присъединят и служители от дирекция "Жандармерия" със специализирана техника.

Заради вълната от мигранти, които влизат към вътрешността на Европа, пристигайки с лодки по Средиземно море, в началото на седмицата към охраната на границата с Македония и Гърция се включиха и 25 военнослужещи.

В началото на седмицата ресорният вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че българските власти имат изготвен план с конкретни мерки по три варианта за развитие на ситуацията с имигрантите. Най-апокалиптичният вариант е към страната да се насочи такъв поток като в Македония.

Споделяне

Още от България