Президентът: Съдебната реформа да бъде ускорена, в здравеопазването - смели решения

"Външната ни политика не се влияе от една или друга партия или лидера й"

Плевнелиев, сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев се обяви за съдържателни и дълбоки реформи, които да променят обществения живот, икономиката и демокрацията в България.

Президентът определи като приоритетни реформите в правосъдието и здравеопазването, продължаването на реформата в българското образование, реформите във водния сектор, в администрацията - с въвеждането на електронни услуги за гражданите, които по думите му не търпят отлагане.

"Реформата на реформите" - правосъдната система, трябва да бъде в центъра на парламента и политическите лидери, да получи ускорение", заяви Плевнелиев, който присъства на традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на българската армия.

По думите му промяната в Конституцията е добра първа стъпка, но недостатъчно смела и недостатъчна.

Следващата стъпка от съдебната реформа е приемането на промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които са от ключово значение, тъй като ще определят реалните ѝ параметри - дали ще бъде допълнително окастрена, както стана с конституционната поправка, или ще се тръгне към радикални промени, както препоръчва ЕК.

Като държавен глава ще работя с всички в държавата - институции, лидери, граждани, така че българското правосъдие наистина да получи своето развитие независимо, съдиите да могат да отсъждат по закон и по съвест, двете камари (във ВСС – бел. ред.) да заработят както трябва, посочи президентът.

Той отбеляза също, че в здравеопазването предстоят смели решения.

След миналата подготвителна за реформите в здравеопазването година през 2016-та се очаква редица промени да влязат в сила. Основните и най-важните са разделянето на медицинските услуги, които НЗОК плаща на основен и допълнителен пакет, като според тежестта на заболяването си хората ще бъдат приемани незабавно в болница или ще бъдат принудени да чакат или да си платят. Освен това в сила ще влезе националната здравна карта, която ще определи необходимостта от болници в страната и НЗОК вече няма да финансира всички 359 лечебни заведения, с които работи сега. Колко и кои болници няма да предлагат финансирано от касата лечение обаче предстои да се реши.

В образованието предстои да заработи новоприетият училищен закон, като от новата учебна година новостите ще влязат в сила за първи и пети клас. Същевременно в парламента залежават няколко законопроекта за реформи във висшето образование.

Другата определена за приоритетна реформа – водната, предвижда окрупняване на ВиК-операторите до един за всяка от 29-те обособени територии. Към момента 13 области все още не са създали такъв. За всяка територия трябва да се изработят регионални прединвестиционни проучвания за развитието на бизнеса им, от което ще зависят цените на водата. Това също още не е се случило, а тепърва по оперативната програма "Околна среда" ще се финансира изготвянето им.

"Толкова много години се говори за реформи, крайно време е да стигнем до конкретен резултат", заяви Плевнелиев.

Той коментира, че очаква в политическия живот сигурно противопоставяне, но призова да се даде път на идеите, "а не на контракултурата – такава, каквато видяхме преди 2 години”.

Той отказа да коментира по същество процесите в ДПС, но отбеляза, че "българската външна политика по принцип е много балансирана и не се влияе от една или друга политическа сила, от един или друг лидер, или шеф на политическа партия".

"България води проевропейска политика, продемократична, евроатлантическа с ясни принципи и ценности и аз се гордея, че като държавен глава отстоявам тези принципи, но не съм сам. България наистина през 2015 г. получи не една добра оценка за своята политика на добросъседство и, разбира се, на достойно членство в ЕС и НАТО", заяви Плевнелиев._______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!