Президентът се ангажира с лечението на освободените медици

Президентът Георги Първанов се е ангажирал с подкрепа на петте български медицински сестри, д-р Здравко Георгиев и палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж за тяхното лечение и адаптация към нормалния живот. Това стана ясно от думите на д-р Здравко Георгиев след среща с държавния глава в сградата на президентството в сряда. На нея медиците са благодарили за действията по освобождаването им и са споделили, че още имат проблеми с приобщаването към обществото.

Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и Ашраф ал Хаджудж се завърнаха в България на 24 юли, след като лежаха в либийски затвор 8 и половина години.

Тогава на летището бе прочетен указ на президента за пълното помилване на сестрите и палестинския лекар, осъдени на доживотна присъда от либийския съд. След посрещането медиците и семействата им живяха известно време в резиденция “Бояна”, за да са по-близо до медицинските центрове, където да им бъдат извършени пълни изследвания.

В сряда д-р Здравко Георгиев обясни, че всички световноизвестни учени, психолози и психиатри казват, че дори едно денонощие, прекарано в арест, води до необратими мозъчни промени в повече от 90 процента от случаите.

В сряда по време на срещата Първанов е заявил, че най-бързо към нормалния си живот се е върнал д-р Ашраф, който за кратко време успя да си намери годеница от Плевен.

От своя страна д-р Ашраф каза, че за него е чест да се срещне с президента и да му благодари за подкрепата, която е получил през годините в затвора в Либия.

Споделяне

Още от България