Президентът се надява през 2013 г. България да получи признание за Шенген

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда през 2013 г.България да получи очакваното признание за спазването накритериите за влизане в Шенгенското пространство. Той благодарина всички, които работят заедно с България и ни подкрепят в тозипроцес.Държавният глава, цитиран от БТА, каза това в словото си на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. На приема в Археологическия музей в София присъстваха премиерът Бойко Борисов и вицепрезидентът Маргарита Попова.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори президентът апелира за приемственост и надграждане. Той очаква политическите партии с предизборните си програми да предложат решения и да поемат ясни и изпълними ангажименти по националните приоритети. Според Плевнелиев предстоящия референдум има висока стойност и е успех за демокрацията и гражданското общество.

Росен Плевнелиев посочи, че през 2013 г. ще се работи активно за подобряване на бизнес средата, в подкрепа на малкия и средния бизнес, за повече инвестиции, за намаляване на безработицата, като младежката ще бъде на фокус. Той отбеляза важността от довършване на административната реформа и въвеждането на електронното правителство. Ще продължат образователната, здравната, пенсионната реформа, ще се приемат нови политики и нова стратегия за българите в чужбина и за интеграция на ромите. Реформата в армията ще върви по план, а водната реформа и реформата в сектор "Сигурност" ще бъдат завършени в рамките на настоящия парламент, посочи президентът.

Пред дипломатите президентът Плевнелиев осъди случилото се на конференцията на ДПС и акта на посегателство срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, като заяви, че това е недопустим акт на посегателство срещу политически лидер, но и срещу демократичните ценности и устои на обществото и държавата. Плевнелиев заяви, че ще направи всичко по силите си да не се създава политическото напрежение в обществото и да бъдат оставени институциите професионално и компетентно да си свършат работата.

Споделяне

Още по темата

Още от България