Президентът се обяви против закриването на "Радио България"

Президентът се обяви против закриването на "Радио България"

"Неприемливо е в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС да се обсъжда идеята за закриването на "Радио България“, заяви президентът Румен Радев по време на среща с журналисти от радиото, които протестират срещу плановете на ръководството да спре излъчването на програмата зад границата.

Държавният глава е отбелязал, че тази програма на БНР има опит и традиции в създаването на образа ни навън като европейска държава на духа.

"Трудно можем да приемем, че една над 80-годишна институция, която работи за имиджа и външната ни политика ще отстъпи от завоювани позиции, от гласа си в региона и в цяла Европа“, заяви президентът, цитиран в съобщение на прессекретариата му.

По думите на държавния глава е немислимо в ХХІ век, когато информацията и комуникацията са водещи в процесите на приобщаването ни в света, да избираме пътя на самоизолацията.

Журналистите припомнили, че създаването на предавания за чужбина, включително и за българите зад граница е една от функциите на БНР, регламентирана от Закона за радиото и телевизията.

Споделяне

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?