Плевнелиев започна флирта с армията

Президентът се обяви за повече пари към МО и благодари на военните

"Не само знам колко танка има армията, но и колко фрегати"

Снимка: БГНЕС

"Не само знам колко танка има Българската армия, но знам и колко фрегати, самолети и военнослужещи има". Това обяви президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, след като в понеделник се срещна с висшите военни на опознавателно заседание на Съвета по отбрана към военния министър.

Това бе първата среща на Плевнелиев с генералитета, като след нея той наблегна основно на похвалите и даде заявка, че ще защитава тезата за необходимост от повече пари за армията. Плевнелиев заяви на няколко пъти, че е благодарил на военните за помощта при бедствени ситуации и участието им в мисии зад граница, и на няколко пъти даде министерството на отбраната за пример заради дългосрочните му планове и стратегии.

Той каза, че тези планове "неотклонно" се следват, пропускайки изоставането и отклоняването от почти всички планове и стратегии, които военното министерство изготви през последните няколко години.

"Тепърва ми предстои с много други институции през тази година да направя това, което МО направи успешно през 2010 г. - видяха къде са, начертаха къде искат да отидат до 2020 г., направиха съответните реформи, съответното ресурсно обезпечаване", заяви Плевнелиев без да става ясно обаче какво точно има предвид.

За разлика от предшественика си на поста, който влезе в открит конфликт с военния министър, Плевнелиев каза, че ще съгласува дейността си.

"Нека да съм ясен, президентството и МО ще работят заедно, ще съгласуват приоритетите и позициите си, за да има ясна визия", заяви Плевнелиев.

Той не посочи никакви конкретни цели, които е поставил на армията или какво точно очаква от въоръжените сили. Не коментира конкретните планове за модернизация, но уточни, че се работи по темата за многоцелевите изтребители и за ракети, с които да бъдат оборудвани фрегатите.

Проектът за закупуване на многоцелеви изтребители бе изтеглен в бъдещето заради липсата на достатъчно средства. Не се изключва обаче в края на мандата си правителството на ГЕРБ да подпише най-скъпият проект от модернизацията на армията.

На въпрос каква трябва да е числеността на армията според него, той отговори: "Аз мога да ви кажа категорично, че в края на 2014 година военнослужещите ще бъдат малко над 25 000 души".

Според Бялата книга за отбрана в края на 2014-та Българската армия трябва да бъде не по-малко от "26 000 души – общо военнослужещи на активна служба и цивилни служители".

Плевнелиев пропусна да спомене "социалния елемент" в армията, който бе любима теза на президента Георги Първанов. Той обаче не пропусна да се обяви за повече средства за военните. "Държавата е малък длъжник на Министерство на обраната", заяви Плевнелиев.

Според него в страните членки от НАТО средно се отделят по 1.5 % от БВП за отбрана, а България е изостанала.

Затова според Плевнелиев в по-добри времена трябва да се компенсира.

Заложеният средногодишен бюджет за отбрана във всички програмни документи, които МО изготви, е 1.5% от БВП. Така военният министър обвърза реализирането на визията си за въоръжените сили с отпускането на тези средства.

Тази година обаче бюджетът е около 1.2% или 980.63 млн. лева и дори с 10 млн. лева по-малко в сравнение с миналата година и той напълно отговаря на тенденцията в почти целия свят - в условията на криза да се намаляват парите за отбрана. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков също на няколко пъти съобщи, че тази тенденция ще бъде следвана и в България. Аню Ангелов обаче игнорира всички сигнали в тази посока.

За разлика от всички останали страни членки на НАТО обаче у нас в бюджета за отбрана не са включени пенсиите на военните.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?