Президентът се срещна с принц Едуард и съпругата му принцеса Софи

Принц Едуард и съпругата му принцеса Софи се срещнха с българския държавен глава Росен Плевнелиев в резиденция Лозенец. Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев прие в неделя Техни Кралски Височества принц Едуард, граф на Уесекс, и съпругата му принцеса Софи, съобщиха от прессекретариата на президента.

Членовете на британското кралско семейство са на официално посещение в България по покана на държавния глава, за да се запознаят с практиката у нас в превенцията на изоставянето на деца, развитието на приемната грижа и социалното включване на
деца и младежи, живеещи в специализирани институции, както и за да споделят британския опит в тези сфери. Визитата им е и част от международната благотворителна и социално-ориентирана дейност на британското кралско семейство.

Президентската институция ще продължи да подкрепя инициативите, които създават възможности младите хора да бъдат активна част от обществото в което живеят, е подчертал по време на срещата президентът Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата си.

От 2009 г. досега близо 1 400 деца са изведени от специализирани институции и настанени
в защитени жилища и България има за цел да завърши успешно този процес през следващите 15 години. "Това е инициатива, която не се изчерпва със закриването на специализирани институции, а отразява разбирането на българската държава, че превенцията на изоставянето на деца се основава на политики за намаляване на бедността и създаването на възможности за реално социално включване", е заявил държавният глава, цитиран в съобщението.

Достъпът до качествено образование и здравеопазване за деца и младежи в риск от бедност е от ключово значение за постигането на устойчиви резултати, е отбелязал още президентът.

Росен Плевнелиев е запознал Техни Кралски Височества с инициативите на президентската институция "Българската Коледа" и "Подкрепи една мечта", насочени към подпомагане на лечението на болни деца, както и в подкрепа на социалната реализация на младежи, завършили средното си образование и напускащи специализираните институции за деца.

Отпадането на трудовите ограничения за български граждани във Великобритания, както и възможностите за насърчаване на двустранното икономическото сътрудничество също са били обсъдени по време на срещата в резиденция "Лозенец" в София.

В понеделник принц Едуард и принцеса Софи ще посетят Първа акушеро-гинекологична болница в столицата, както и Центъра за обществена подкрепа "Св. София'' и ще разговарят с приемни семейства. По-късно през деня принц Едуард ще присъства на демонстрация на скаутски умения на участници в Международната награда на херцога на Единбург, а принцеса Софи ще посети в Южния парк детската площадка "Азбукари", адаптирана за игра и обучение на деца с увреждания.

Споделяне

Още от Общество