Президентът сезира КС по казуса "Пеевски"

Плевнелиев иска и тълкуване – кога се прекратява мандатът на депутат, положил клетва на друга длъжност

Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Президентът сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционно решението на Народното събрание (НС) от 19 юни 2013 г., с което бе отменен изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС, направен на 14 юни. Другото искане на държавния глава е за задължително тълкувателно произнасяне от кой момент народен представител, избран за определена длъжност от парламента и е встъпил в нея като е положил клетва, престава да е депутат. Това съобщи в понеделник сайтът на президенството.

Отправените от Росен Плевнелиев въпроси към Конституционния съд (КС) по казуса "Пеевски" са различно формулирани от иска на ГЕРБ, внесен през лятото – за несъвместимост на Пеевски като народен представител, след като е избран за шеф на ДАНС, а пет дни по-късно оттеглен от поста. Заседавайки по това питане на 8 октомври, КС на практика не можа да излезе с решение, тъй като не успя да събере необходимите 7 гласа в полза на едно становище, поради което Пеевски остана депутат.

Президентът застъпва тезата, че НС не може да отменя произволно свои решения за избор на ръководители на мандатни длъжности.

Управляващите решиха да преразгледат решението си Пеевски заради многохилядните граждански протести, избухнали часове след избора, окачествено по-късно от БСП и ДПС като "голяма грешка", но не защото виждат проблем с кандидатурата, а защото недооценили обществения отзвук.

онституцията и законите на страната въвеждат мандатност за публични органи, с което създават защитен механизъм на демокрацията. Мандатът на орган не може да бъде прекратен предсрочно на база субективна преценка. Той може да бъде прекратен предсрочно само на основания, предвидени в Конституцията или закон. Такива основания в случая няма", посочва Росен Плевнелиев в питането си до КС.

Той настоява конституционните съдии да предоставят и "задължително тълкуване" на въпроса – в кой конкретен момент се прекратява мандатът на даден народен представител, когато той е назначен на друга държавна длъжност и е положил клетва.

"Според държавния глава, в съответствие с духа на основния закон следва да се приеме, че решението на Народното събрание, с което парламентът избира свой член на друга държавна длъжност, след като има и волеизявление на народния представител за това, е основанието за прекратяване на пълномощията му като депутат".

До момента въпросът дали този акт на парламента (с отмененото решение за избора на Пеевски за шеф на ДАНС) не противоречи на конституцията, не е поставян пред КС.

За внасяне на новото питане до КС настояха партиите от Реформаторския блок, според които НС няма правомощията да отмени свое решение, с което е назначен ръководител на държавна институция с мандат и изрично посочени основания за предсрочно прекратяване на мандата му, какъвто е случаят с Пеевски. Поради това не е налице прекратяване на мандата му като председател на ДАНС и той продължава да бъде в несъвместимост, смятат още реформаторите, които нямат правомощия сами да сезират КС и помолиха за това президента.

Междувременно решението на КС от 8 октомври по питането на ГЕРБ предизвика нова вълна от протестни акции, този път сред студентите в Софийския университет, които освен срещу управляващите, възроптаха и срещу преподавателя си проф. Димитър Токушев, председател на КС.

Той бе един от шестима конституционни съдии, които със странни мотиви защитиха правото на медийния магнат и следовател в неплатен отпуск да остане в парламента. За да бъде изваден Пеевски от НС, бяха необходими гласовете на поне седем съдии.

Позицията на шестимата членове на КС бе, че няма никаква пречка в продължение на един месец Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно. Те защитиха тезата си не с изричната норма на Конституцията, а със Закона за предотвратяване на конфликта на интереси, както и с политическия аргумент, че КС би навредил на избирателите на Пеевски, ако го извади от НС.

Общо пет съдии сметнаха, че Пеевски няма място в парламента заради настъпила несъвместимост, каквато бе и тезата на депутатите от ГЕРБ. Един конституционен съдия пък въобще не приемаше Пеевски за народен представител, а за законно избран шеф на ДАНС.

Предстои да се види дали КС ще допусне за разглеждане питането на президента Плевнелиев и ако да, какъв ще е този път резултатът от гласуването.

Намерението на Плевнелиев да сезира КС предизвика нова кампания срещу него в медиите, контролирани от Делян Пеевски. Президентът бе нарочен за основен политически противник на сегашното управление от 14 юни, когато се обяви срещу избора на Пеевски за председател на ДАНС и впоследствие подкрепи гражданските протести срещу задкулисния модел на управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?