Президентът сезира КС за ВЕИ-таксата, но пуска бюджета

Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще сезира Конституционния съд (КС) за 20-процентната такса, която от догодина ще се събира от приходите на слънчеви и вятърни централи, но няма да наложи вето на бюджета за следващата година.

 

Държавният глава коментира, че налагането на таксата от 20% върху зелената енергия ще наруши бизнес средата в България.

 

Той мотивира решението си и с това, че правителството и парламентът са наложили таксата в последния момент "под масата" без никакви дебати и аргументи, което е показало, че институциите работят непрогнозируемо и непрозрачно.

 

Той припомни още, че представители на правителството са дали разнопосочни и противоречащи си информации за таксата.

 

Премиерът е казал, че приходите от нея ще се използват за стабилизиране на почти докараните до фалит енергийни дружества, министърът на финансите Петър Чобанов - че ще бъдат вкарани в резерва, а министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев - че ще се използват за частично финансиране на енергийни помощи.

 

"За нас е важно правителството да обясни точно какво иска да направи и дали това е такса или данък. Налагането на подобни такси не би трябвало да става в последния момент и под масата, без дебати и обосновки", каза Плевнелиев в Пловдив, където откри форум на тема "Младежка визия за България".

 

Таксата ще се начислява на три месеца върху приходите на слънчевите и вятърните централи, които ще плащат лихви при забава и санкции от 5 хил. лв. до 14 хил. лв., ако са подали неверни данни за продадената по преференциални цени. Как точно обаче ще се използват тези приходи не е ясно. Според последната версия на Стойнев част от прогнозираните постъпления за 150 млн. лв., но неясно какъв процент, ще отиват за енергийни помощи за социално слабите. Бизнесът протестира остро срещу таксата, като я определи като "национализация на частен капитал" и обяви, че ще я обжалва.

 

Представителите на бранша обявиха, че ще информират за казуса европейските институции, защото таксата противоречи на европейските регламенти.

 

Плевнелиев коментира, че не бива да се злоупотребява с пропагандата, когато става дума за демократичното и конституционно право на президента да сезира КС и допълни, че не вижда защо управляващите правят от това драма.

 

"Убеден съм, че в България най-висшата демократична институция - КС е тази, която по най-демократичен начин, съобразно законите и правилата, ще отсъди дали има

противоконституционност", посочи Плевнелиев.

 

Плевнелиев посочи, че няма да върне бюджета за следващата година и той ще бъде изпълняван, но правителството ще носи отговорност за политиките, заложени в него.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?