Президентът сформира съвет за информационни технологии

Президентът Георги Първанов сформира Съвет за информационни технологии /СИТ/, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Начело на съвета ще застане Вени Марковски, председател на Интернет-общество, България. Сред членовете са Винтън Дж.Сърф, известен като бащата на Интернет и един от двамата автори на TCP/IP Интернет протокола, ръководителят на МВФ-мисията Пирита Сорса, Доналд М. Хийт, бивш президент на международното Интернет общество, Джордж Садовски, изпълнителният директор на Глобалната инициатива за политика в Интернет, Ришар Делмас, администратор в дирекция "Информационно общество" в Европейската комисия. В съвета влизат още Димитър Ганчев, Елисавета Гурова, Димитър Киров, Таня Иванова, Илия Божинов.

Членовете на съвета ще работят на обществени начала, органът ще поддържа собствена уеб страница, а на заседанията ще може да се участва и чрез Интернет.

Новият орган ще подпомага с експертни становища и мнения държавния глава. Целите на съвета са да разшири кръга на потребители на Интернет в страната, да насърчава използването на информационните технологии от държавните институции и в системата на образованието и да насърчава свободния достъп до информация и свободното изказване на мнения чрез Интернет. Всеки месец съветът ще изготвя справки за работата си, които ще огласява чрез прессекретариата на "Дондуков"2.

Още от България