Президентът сформира съвет за информационни технологии

Президентът Георги Първанов сформира Съвет за информационни технологии /СИТ/, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Начело на съвета ще застане Вени Марковски, председател на Интернет-общество, България. Сред членовете са Винтън Дж.Сърф, известен като бащата на Интернет и един от двамата автори на TCP/IP Интернет протокола, ръководителят на МВФ-мисията Пирита Сорса, Доналд М. Хийт, бивш президент на международното Интернет общество, Джордж Садовски, изпълнителният директор на Глобалната инициатива за политика в Интернет, Ришар Делмас, администратор в дирекция "Информационно общество" в Европейската комисия. В съвета влизат още Димитър Ганчев, Елисавета Гурова, Димитър Киров, Таня Иванова, Илия Божинов.

Членовете на съвета ще работят на обществени начала, органът ще поддържа собствена уеб страница, а на заседанията ще може да се участва и чрез Интернет.

Новият орган ще подпомага с експертни становища и мнения държавния глава. Целите на съвета са да разшири кръга на потребители на Интернет в страната, да насърчава използването на информационните технологии от държавните институции и в системата на образованието и да насърчава свободния достъп до информация и свободното изказване на мнения чрез Интернет. Всеки месец съветът ще изготвя справки за работата си, които ще огласява чрез прессекретариата на "Дондуков"2.

Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?