Президентът ще е "арбитър" между началника на отбраната и военния министър

Началникът на Щаба по отбраната (досегашен Генерален щаб) няма да назначава сам екипа, с който ще работи. В четвъртък парламентарната военна комисия прие на второ четене чл. 30 от законопроекта за отбраната, според който щатовете на Щаба по отбраната, на Съвместното оперативно командване и на щабовете на въоръжените войски ще бъдат утвърждавани от министъра на отбраната по предложение на началника на Щаба по отбраната.

Зам.-председателят на комисията Янко Янков (ДПС) разясни, че в случай на спор между най-висшия военен и министъра на отбраната президентът, който е върховен главнокомандващ, и Министерският съвет могат да бъдат арбитри.

В отговор на въпрос на Mediapool Янков обясни обаче, че няма регламентиран подобен арбитраж и отбеляза, че ''това все пак е условно до голяма степен''.

''Единственото притеснение, което имат военните и депутатите от комисията по отбраната, е да не се политизира командният състав на армията. Тя по никакъв начин не трябва да зависи от политически конюнктури, защото това е изключително опасно“, коментира Янков. Според с него с текстовете в закона "се гарантира взаимна зависимост".

''Смятаме, че е добър вариант министърът на отбраната да определя щатовете като основен субект на отговорност, но по предложение на началника на отбраната. Това ги поставя във взаимна зависимост да приемат вариант, който ги удовлетворява и двамата. Нямаме гаранция за абсолютна деполитизация. Всичко до голяма степен по отношение на политическата зависимост в днешно време е условно'', добави Янков.

Новият проектозакон въвежда интегрирания модел на военното министерство, при който се съкращават дублиращите структури между политическото и военното ръководство на отбраната. Предвижда се Генералният щаб да се нарича Щаб по отбраната и да влиза в централната администрация на министерството. Така генералитетът ще бъде под командването и на зам.-министрите.

Орязването на правомощията на Генщаба бе определено от президента Георги Първанов като “принизяването му до един апендикс”. Той дори предупреди, че ще наложи вето на закона, ако бъде приет в този му вид.

Колегата на Янков Станимир Илчев съобщи, че от новия закон са отпаднали членовете, които въвеждат военния омбудсман, срещу които се обяви омбудсманът на републиката Гиньо Ганев.

Следващата седмица комисията по отбрана ще има три заседания по законопроекта и се очаква да го приеме окончателно на второ четене.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?