Президентът: Ще е грешка, ако Борисов и Заев изиграят "някакъв театър" с нова декларация

След готовността му за отстъпки натискът срещу македонския премиер минава на улично ниво (видео и снимки)

Сн.  Християн Мицкоски, Фейсбук

Президентът Румен Радев България да вдигне ветото върху началото за преговори на Северна Македония за ЕС, "след като се признаят обективните исторически факти и след като процесът по изкоренявана на езика на омразата стане устойчив и необратим".

Така той заяви ясна позиция, че е против отпушването на процеса в рамките на тази година, каквато е амбицията на Скопие.

Според Радев би било груба грешка, ако премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев изиграят "някакъв театър" и подпишат една пожелателна декларация, какъвто е и Договорът за добросъседство от 2017 г. - без ясни критерии, без механизми за верификация и без критерии за изпълнението му.

"Ние имаме най-голямо желание нашите приятели от Република Северна Македония да получат своята европейска перспектива и точно заради това сега трябва да изчакаме да се успокоят емоциите. Трябва да се въоръжим с търпение за един открит, спокоен разговор, така че да видим ясно позициите на двете страни и да не се изкушаваме от бързи решения с имитация на триумф", каза Радев.

"Докато зад тази фасада продължават да гният проблемите на титовия режим и неговата идеология, България, след като не успя да включи нашите изисквания в преговорната рамка, трябва да даде съгласие за начало на преговорите, след като се признаят обективните исторически факти и когато процесът по изкоренявана на езика на омразата, и изкореняване на нашата идентичност и суверенитет стане устойчив и необратим", добави той.

Натискът срещу Заев преминава на улично ниво 

На този фон натискът срещу македонския премиер Зоран Заев в Скопие става все по-силен. 

След като той показа, че е готов на отстъпки спрямо България, за да придвижи Скопие към ЕС, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ му поиска оставката и разгърна мощна кампания срещу него.

В четвъртък вечерта най-голямата опозиционна партия организира и протест срещу Заев в македонската столица, в който се включиха стотици хора.

Акцията се проведе под мотото "Протест сега, за да не стане прекалено късно", като от ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че протестите ще продължат и в други градове. 

Заради коронавируса протестът бе организиран под формата на колона автомобили, която се отправи към сградата на правителството.

Пред събралите се говори лидерът на главната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който обвини Заев, че използвал твърде помирителен тон спрямо съседна България.

"Време е гражданите да се обединят и да се сложи край на лудостта на Зоран Заев – човекът, който иска да продаде националните интереси", заявиха от ВМРО-ДПМНЕ.

 

След интервюто на Заев за българската агенция БГНЕС Северна Македония влезе в политическа турбуленция. 

В интервюто Заев каза, че Договорът за добросъседство вече ще е закон в Северна Македония, Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Освен това по думите му "България не е фашизъм, а наш приятел".

"Заявяваме, че нямаме териториални или малцинствени претенции, че името Северна Македония се отнася за Република Северна Македония. Затова обявихме пътна карта, за да поемем ние за себе си ангажименти, които ще имат правен ефект и ще бъдат от полза за гражданите и на Македония, и на България", казва Заев пред БГНЕС.

Срещу него има натиск и в среди от собствената му партия СДСМ. 

Бившият президент Бранко Цървенковски реши да замрази членството си в СДСМ, но от партията официално подкрепиха Заев. 

Президентът на Македония (2009-2019 г.) Георге Иванов също го разкритикува. Според него е прецедент политици да дават исторически тълкувания на фактите. Никой няма правото, свободата и призванието да променя нещо, да изкривява фактите и да преиначава истината – това е срамно и жалко, заяви Иванов.

Той определи Заев като "национален предател". 

Според информация от македонското правителство Скопие вече е изпратило на София ново предложение за изход от задънената улица.  Какво е заложено в него не е ясно, но българското правителство на няколко пъти потвърди, че вижда решението на спора в подписването на нов документ – анекс, декларация или споразумение, който да замени неработещия Договор за добросъседство от 2017 година.

Скопие иска да придвиж процеса още до края на годината, за да се възползва от ротационното европейско председателство на Берлин. Преди ден вицепремиерът Красимир Каракачанов приветства интервюто на Заев и обяви, че може да има промяна на българската позиция, но от думите му стана ясно, че по-скоро говори за следващата година и то с много условия. 

"Усилията продължават, изгубихме поколения....

Вицепремиерът по европейски въпроси на Северна Македония Никола Димитров каза в телевизионно интервю, че усилията продължават. 

"Ние нямаме намерение да вдигнем ръце и да се откажем от своето европейско бъдеще, нито възнамеряваме да засегнем или да позволим да бъде засегната македонската идентичност, заяви той в интервю за Н1, цитиран от БГНЕС.

Вицепремиерът каза, че в момента с България има отворени двустранни канали за комуникация, за да се намери изход от ситуацията. Той отново посочи, че решението не може да влияе върху правото на гражданите на самоопределение.

"Изгубихме поколения, чакайки решаването на проблема с Гърция, след това изминаха две години с френската инициатива за нова методология на процеса за разширяване, сега имаме ново предизвикателство. Ще бъде лошо, ако посветим цялата тази енергия на чакане", заяви Димитров.

Да се отворят досиетата на УДБА 

Бившият македонски министър на вътрешните работи Любе Бошковски пък призова за незабавно отваряне на досиетата на зловещата Държавна сигурност от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито УДБА, съобщи БГНЕС. 

"Когато политиците казват истината това е истински кураж и крачка напред. Подобно поведение е необходимо за македонската политика. В демокрацията трябва да има различни мнения, позиции и дебати по основните въпроси", каза Бошковски. 

"Неизбежна и абсолютна необходимост е да се разреши един въпрос, който от десетилетия се отлага - а това е така в повечето бивши югославски републики. Трябва да отворим архивите на УДБА и да разберем, кой е доносничил в Белград. Тогава ще разберем, че най-кресливите днес са в тези списъци", каза Бошковски.

Любе Бошковски бе министър на вътрешните работи в кабинета на Любчо Георгиевски, а по времето на режима на Никола Груевски той бе арестуван и осъден в скалъпен процес поради неговите обвинения за начина, по който управлява Груевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?