Президентът ще наложи вето на поправката "Бакалов"

Йордан Бакалов, снимка БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за служба "Военна информация (военното разузнаване), които щяха доведат до смяната на ръководителя на службата Йордан Бакалов.

Началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева обясни в сряда пред бТВ, че мотивите за ветото не са "заради определена личност", а заради намаляването на кръга хора, които биха имали възможност да заемат шефската позиция в разузнаването.

"Досега е могло да е цивилно лице и службата е вървяла не лошо", коментира Захариева. Тя напомни, че това е единственият закон от пакета за националната сигурност, на които президентът ще наложи вето.

Държавният глава не се съобрази с призивите да върне спорния Закон за Националната служба за охрана (НСО) въпреки критиките към него, че дава твърде широки и безконтролни правомощия на държавните гардове.

На 1 октомври парламентът прие Закона за военното разузнаване, според който директорът му може да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. Досега имаше възможност той да е и цивилен служител и това позволи по-рано тази година службата да бъде оглавена от бившия депутат от СДС.

Поправката бе предложена от БСП и изненадващо подкрепена от ГЕРБ.

На 4 октомври Йордан Бакалов подаде оставка, а военният министър Николай Ненчев отказа да я приеме. Премиерът Бойко Борисов обяви, че много харесва Бакалов и би искал той да продължи да е шеф на военното разузнаване. Лидерът на ГЕРБ каза, че няма обяснение защо депутати от ГЕРБ са подкрепи промяната в закона и сне всякаква отговорност от себе си.

Борисов каза, че очаква президентът да наложи вето на поправката “Бакалов“, което се и случва.

Йордан Бакалов е вторият цивилен шеф на военното разузнаване в историята на службата.

По настояването на някои партии да се свика Консултативен съд за национална сигурност заради бежанците Екатерина Захариева обясни, че президентът ще стори това, когато има наистина заплаха за националната сигурност. Тя разкри, че държавният глава не желае да свиква съвета в предизборен период.

"Той досега апелира три пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели още повече по тези, за които е свикван, а по темата за отбрана беше преди няколко месеца... Партиите, които в момента призоваваха свикване на КСНС по тази тема, не бяха тогава част от решението и бяха тези, които не подкрепиха становището на КСНС", каза Захариева, уточнявайки, че става дума за "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?