Президентът ще наложи вето на втората НСО

Името на службата бе замесено в компроматния скандал около премиера

Сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев ще наложи частично вето върху промените в Закона на МВР. Очаква се той да върне текстовете, с които се създава паралелна Национална служба за охрана (НСО) в рамките на вътрешното министерство.

"Ще наложа вето с ясно аргументирани мотиви, които ще изложа", каза Радев пред журналисти в Перник.

Той не обясни кои конкретни законови промени не приема и конкретните си мотиви, но преди няколко дни коментира лаконично, че създаването на нова Национална служа за охрана (НСО) в МВР би било удар към държавността, а не към президента. 

Междувременно НСО бе замесена в компроматните скандали около премиера Бойко Борисов. НСО започна вътрешна проверка, след като за втори път в рамките на седмица до медиите бе изпратен компромат срещу премиера. След изтеклия миналия петък запис с глас, силно наподобяващ неговия, в сряда бяха разпространени и снимки от спалнята му. На тях се вижда чекмедже на нощно шкафче, пълно с пачки банкноти по 500 евро.

На шкафчето е оставен пистолет, както и стар модел телефон със закачени слушалки. Автентичността на поне една снимка бе потвърдена от самия премиер. На нея се вижда спящият Борисов. 

Радев коментира, че е крайно недостойно да се лепят петна по Националната служба за охрана (НСО).

"Хората там не го заслужават, защото са професионалисти с висок морал. Специално екипите, които охраняват премиера и президента са готвени да ги защитават, а не да ги дискредитират и да им правят постановки", каза държавният глава.

По думите му вече е в ход служебна проверка, която да установи всички факти и обстоятелства.

"НСО охранява извън сградата. Когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тях. Така че всякакви версии са възможни. Лично за НСО аз не вярвам, но не е лошо премиерът да направи преценка на кръга си от познати и приятели", допълни той.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев коментира от своя страна, че НСО трябва да даде отговори по случая.

"На тази гнусна история, която се развихри вчера, трябва да има отговор, НСО трябва да даде своя отговор, защото има какво да отговаря по тая тема и да не се крие президентът, защото той е човекът на НСО. Снимките вчера са предназначени всъщност за сплашване“, смята Манев.
 

НСО остана единствената служба под шапката на президента и той периодично дава сигнали, че не е готов да загуби влияние. Дори да наложи вето обаче, управляващите лесно могат да го прегласуват.

Решението на управляващите да създадат ново охранително звено, дублиращо функциите на НСО, очаквано провокира много въпроси.

Отговорите на почти всички от тях стигат до две тези. Първата е, че така се изземват лостове за влияние от президента Румен Радев.

А втората е, че се отваря врата към още по-лесна, по-неконтролирана и "дискретна" възможност за държавна охрана.

Промените в Закона за МВР предвиждат "Жандармерията" и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) да се слеят в ново звено, ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция "Митници".

Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.

Засега няма яснота как ще се избегне дублирането на функции между двете структури и какво ще се случи с НСО, ако част от задълженията ѝ преминат към МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България