Президентът ще обяви пред нацията защо иска ограничаване на избирателни права

Румен Радев и съпругата му на Панаира на художествените занаяти в Ловеч. БНР

В официално обръщение към нацията президентът Румен Радев ще изложи мотивите си за поисканото ограничаване на избирателните права на българите, живеещи зад граница. Това каза държавният глава в Ловеч, където в неделя е на частно посещение за празника Цветница.

"Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията", заяви Радев, цитиран от БТА, в отговор на въпрос дали българите в чужбина трябва да гласуват, или да бъдат ограничени правата им.

Говорейки за начало на дебата, президентът вероятно визира избухналия през седмицата скандал с публикуваните от Министерството на правосъдието промени в Закона за българското гражданство, с които се изменя и Изборният кодекс с въвеждането на 3-месечна уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори. Подобно изискване практически забранява на българите в чужбина за участват в българските избори.

Проектът бе скоростно оттеглен от правосъдното министерство с признанието, че поисканото ограничение не съответства на конституцията. И досега обаче институциите мълчат кой е автор на скандалните текстове, заради чието публикуване бе уволнен шефът на законодателната дирекция в МП Любомир Талев. Самият Талев обаче заяви, че ограничението е било поискано лично от президента Радев на среща в президентството, на която е присъствала и служебният министър на правосъдието Мария Павлова, като целта била да се пресече вотът на българските изселници в Турция, тъй като в противен случай партията ДОСТ на Лютви Местан щяла да влезе в следващия парламент. Самите текстове пък са били спуснати на МП от секретаря на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева, която обаче твърди, че само ги е консултирала.

В четвъртък вечерта Румен Радев излезе с писмено изявление, в което индиректно призна "бащинството" си върху идеята за забраната за гласуване на българите в чужбина и отбеляза, че партиите са загърбили темата за чуждата намеса на изборите у нас.

В петък президентът поиска и получи от ЦИК справка за гласуването на българите в чужбина от 2009 г. досега. Това бе ясен знак, че Радев ще продължи законотворческите си усилия, макар че по конституция няма право на това. Той обаче е в правото си да говори пред нацията и пред парламента, за да излага вижданията си по теми, които смята за важни. Остава висящ въпросът на чия съвест тежи уволнението на Любомир Талев, който многократно повтори, че се е придържал стриктно към задълженията си на държавен служител, изпълняващ политическата воля на началниците си, като е публикувал законопроекта за обществено обсъждане, след като го съгласувал с ръководството на МП и имал подписа на зам.-министър Деница Митрова.

Самата Митрова отрече това в петък и повтори, че Талев уронил престижа на ведомството. Уволненият служител се зарече да търси правата си в съда.

По време на посещението си в Ловеч президентът коментира, че очаква бързо сформиране на стабилно и работещо правителство, като посочи, че "има много проблеми, които трябва да решават". Той насрочи свикването на новото Народно събрание за 19 април.

Относно сигурността на България след последните атентати в Европа Румен Радев каза:
"Наистина ситуацията и геополитическата среда за сигурност се изостря непрекъснато и ние трябва да направим своите изводи, трябва да предприемем нашите мерки".

Заедно със съпругата си Радев разгледа Панаира на художествените занаяти в Ловеч и разговаря с майстори- занаятчии. "Прекрасен български празник. Поздравяваме наистина всички граждани на Ловеч. Българщината трябва да се пази", отбеляза президентът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?