Президентът ще прави регистър на българите в чужбина

снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви намерението си да инициира създаването на регистър на българите и българските общности в чужбина, за да има връзка между тях и браншовите, образователните институции и бизнеса в България.

Държавният глава съобщи това в петък на среща с представители на българската общност в Ню Йорк. По думите на държавния глава този регистър ще улесни комуникацията със сънародниците ни зад граница за използването на тяхната професионална експертиза и опит, се казва в съобщение на президентската институция.

В срещата в Генералното консулство в Ню Йорк участваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и над 200 българи.

“В глобалния свят една държава не може да съществува сама – финанси, инвестиции, технологии, научен и културен обмен, всичко е свързано. И когато вие успявате, това е успех и за България“, казаРадев. Той изрази своята “признателност“към българите, които рекламират родината в международните институции и компаниите, в които работят.

“За мен България ще е успяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, за да учат и работят в нея“, заяви в отговор на въпрос президентът.

Президентът благодари на сънародниците ни в Ню Йорк за запазената връзка с родината, за съхраненото национално самосъзнание и чувство за общност, за съботно-неделните училища, които създават условия и за децата да опазят своя роден език.

“България е там, където хората говорят, сънуват и мечтаят на български език“, заяви Румен Радев. Държавният глава призова Министерството на външните работи да се бори за създаването на културен център, който да разпространява българската култура, традиции и фолклор в Ню Йорк.

“Всички ще работим заедно за това“, заяви Румен Радев.

Според него властите има какво да направят, за да се създаде много по-голямо доверие в “българските институции, чувство за справедливост в обществото и за свобода от корупционни схеми при възлагането на обществени поръчки“.

Попитан за правосъдната реформа в България и за възможността да бъде въведен румънският антикорупционен модел, държавният глава посочи, че проблемите на България трябва да се решават от българите.

“Ако дойде някой друг отвън да ни реши проблемите, това означава, че ние нямаме самочувствието, куража и убедеността като нация, да ковем нашето собствено бъдеще. За мен реформата в съдебната система е абсолютен приоритет и затова за пръв път в президентската институция се свиква Консултативния съвет за национална сигурност на тази тема“, каза Радев.

По отношение на обществения дебат за начина, по който трябва да бъде създадена институцията за борба с корупцията, президентът коментира:

“В България сякаш искаме да имаме литература без Достоевски. Можем ли да си представим Достоевски без “Престъпление и наказание“ или Достоевски, но само с “престъпление“ без “наказание“? Крайно време е да се наказваме и да имаме независим антикорупционен орган, който да дисциплинира политическата класа“, каза държавният глава.

Споделяне

Още от България