Президентът ще проведе във вторник и сряда поредните консултации с партиите

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев ще проведе във вторник и сряда допълнителни консултации с парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщават от администрацията на държавния глава.

На 17 август, вторник, президентът ще приеме в президентската институция представители на парламентарните групи на "Има такъв народ" от 9:00 ч., на ГЕРБ от 10:15 ч. на "БСП за България" от 11.30 ч.

На 18 август, сряда, държавният глава ще проведе консултации с представители на парламентарните групи на "Демократична България" от 14:00 ч., на "Движението за права и свободи" от 15:15 ч. и на "Изправи се БГ! Ние идваме!" от 16:30 часа.

Радев обвърза връчването на втория мандат с приемането на актуализацията на бюджета.

Радев не е задължен от Конституцията с конкретен срок, в който да връчи втория мандат на втората най-голяма партия в парламента, в случая ГЕРБ. Но ако вторият мандат бъде незабавно върнат, каквато е заявката на ГЕРБ, в седемдневен срок трябва да бъде връчен третият мандат. Ако и той е неуспешно изпълнен, държавният глава е длъжен да разпусне НС и да насрочи избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България