Президентът ще реши за вето на задължителната забавачка след консултации

На 18 февруари в президентството ще се проведе среща по повод искането на депутати от Синята коалиция и родителски организации президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца.

 

Това стана ясно в понеделник след политически консултации между Плевнелиев и представители на Синята коалиция. Въвеждането на задължителната предучилищна подготовка за четиригодишните деца беше окончателно приета от парламента с новия закон за училищното образование, който все още се гласува текст по текст от депутатите.

 

“Има огромно обществено недоволство. Подобни необмислени закони само могат да доведат до излишно обществено напрежение”, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

 

“Ще чуем аргументите на всички. Рано е да се говори за вето, в президентската институция сме платформа, за да бъдат чути аргументите на всички”, каза от своя страна президентът Росен Плевнелиев.

 

Родителите се възпротивиха срещу задължителния характер на предучилищната подготовка и поискаха преценката кога децата са готови да тръгнат на градина да е тяхна и да не бъдат глобявани, ако се грижат сами за тях или разчитат на алтернативни форми като родителските кооперативи.

Споделяне

Още по темата

Още от България