Президентът ще сезира КС за ограничения пред ветеринарните лекари

Президентът ще сезира КС за ограничения пред ветеринарните лекари

Държавният глава Росен Плевнелиев като цяло пуска за обнародване промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, но ще сезира Конституционния съд за въвеждани ограничения пред част от ветеринарните лекари да членуват в съсловни организации, съобщиха от прессекретарията на Президентството във вторник.

Приетите на 4 февруари от Народното събрание текстове предвиждат редица мерки срещу разпространението на инфекциозни заболявания сред животните, за ограничаване на незаконния внос, за търговия и придвижване на неидентифицирани животни с неясен произход и неизяснен здравен статус. Промените ще позволят своевременно и по-дългосрочно планиране и осигуряване на профилактичните програми при животните и на необходимите средства за тяхната диагностика и превенция, както и навременното изпълнение на мерките за надзор, контрол и ликвидиране на болести по тях, посочва президентът.

Според него обаче законът ограничава възможността и правото на преподавателите по ветеринарна медицина да членуват в съсловната им организация. "Създават се различни правни условия за лица, които осъществяват ветеринарно-медицинска дейност, без да са ясни мотивите за това. С разпоредбата на чл. 46 л се предоставя възможност за осъществяване на ветеринарно-медицински дейности - ветеринарно-медицинска наука, лабораторна дейност, диагностика и експертиза във ветеринарна клиника, ветеринарна амбулатория (кабинет) или ветеринарна лаборатория на висше училище. Лицата, които ще осъществяват ветеринарно-медицинската дейност в тези обекти обаче, не членуват в Българския ветеринарен съюз. В същото време, законът предвижда, че ветеринарните лекари могат да упражняват ветеринарно-медицинска практика във ветеринарно-медицинско заведение, ако са вписани в определен регистър и членуват в Съюза", посочва президентът.

По думите му висшето образование не трябва да е откъснато от практиката, а държавата следва да създаде условия за това. Качеството на обучението на ветеринарните медици безспорно зависи от теоретичните познания и практическите умения на преподавателите във висшите училища, в които се осъществява този вид обучение, и те не бива да бъдат ограничавани.

Воден от тези съображения държавният глава ще сезира Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на чл. 46 л, ал. 2 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, допълват от Президентството.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?