Бойко Борисов: Възможни са тежки последици от кризата в Сирия – включително тероризъм

Президентът: Ще свикам КСНС, ако се наложи участие на България

Ангел Найденов: Не притежаваме способности за непосредствено участие в преки бойни действия

Плевнелиев в Шабла, сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, ако "се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в каквато и да било операция, или ако стартират по-мащабни военни действия в региона".

Той посочи, че към момента не разполага с информация да се иска от България каквото и да било, но допълни, че ситуацията е много динамична и може да се промени.

Военният министър Ангел Найденов от своя страна каза, че "не притежаваме способности за непосредствено участие в преки бойни действия", а бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че кризата в Сирия може да доведе до много тежки последици за България – от бежанска вълна до тероризъм.

Плевнелиев: Световната общност е длъжна да реагира

Плевнелиев заяви още, че световната общност е длъжна да реагира на употребата на химическо оръжие в Сирия, а България ще действа солидарно спрямо своите ангажименти в евроатлантическото семейство.

"Използването на химически оръжия от когото и да било, където и да било, по какъвто и да е повод е недопустимо", заяви Плевнелиев, който заедно с военния министър Ангел Найденов в четвъртък присъства на военното учение "Шабла 2013".

Държавният глава определи решението да бъде свикан в петък Съветът по сигурността към Министерския съвет като правилно и посочи, че се очаква да се видят в детайли данните, с които разполага изпълнителната власт, както и разузнаването във всички аспекти - очаква ли се бежанска вълна и каква.

"Лично аз ще свикам Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ на по-късен етап, тъй като ние се договорихме с представителите на парламентарно представените политически сили темата да е реформата в сектор "Сигурност". Ако обаче се наложи България да участва по-мащабно и по-сериозно в каквато и да било операция, или ако стартират по-мащабни военни действия в региона, е възможно да реагирам бързо и да свикам КСНС много по-рано от предвиденото спрямо ситуацията", каза още Плевнелиев.

САЩ и Великобритания обявиха, че силите на президента Башар Асад стоят зад атаката с химическо оръжие в Сирия, но ООН все още не е излязла с резултати от разследването си на място. Западът все още няма официално решение за военна намеса, но според различни информации се подготвя бърз военен удар с ограничен мащаб без да има за цел да свали режима.

Нямаме способности за участие в бойни действия

Военният министър Ангел Найденов от своя страна заяви, цитиран от БНР, че "не притежаваме способности за непосредствено участие в преки бойни действия".

Според него първо трябва да се убедим, че са изчерпани възможностите за намиране на политическо решение, да се убедим кой е източникът на атаката с химическо оръжие и тогава да се разсъждава на базата на тези доказателства за възможното развитие.

Той допълни, че и в международната общност също няма единно мнение.

"Окончателната позиция на българското правителство за конфликта в Сирия ще бъде изразена утре на заседанието на Съвета по сигурността", каза още Ангел Найденов.

Борисов: Възможни са тежки последици за България – включително тероризъм

На този фон бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов констатира, че "ситуацията около Сирия е изключително опасна, а българският външен министър е много слаб".

По думите му от ситуацията около Сирия са възможни много тежки последици за региона, включително и за България – от бежанска вълна, до етнически проблеми и дори – тероризъм.

"В Сирия има и много християни и политиката на България трябва да е много премерена. Този министър няма никакъв шанс, като фактор в общата международна политика“, каза Борисов.

Преди повече от две години в качеството си на премиер Борисов коментира, че "у нас на всеки ъгъл има дюнер" и "надяваме се да го отчитат хората, които вземат решение за подобни актове (терористични)".

В четвъртък лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък настоя за пълен неутралитет на страната ни при евентуален военен конфликт в Близкия изток. Той добави, че има решение на партията, което ще бъде представено за обсъждане и гласуване в Народното събрание.

От "Атака" настояват за обявяване на неутралитет, неизпращане на български военни контингенти и формирования, забрана за предоставяне на територии, военни бази и/или цивилни съоръжения във връзка с възможен конфликт в Близкия изток и опасност от интервенция на територията на Сирия. Волен Сидеров призовава всички политически сили ясно да изразят своето мнение по въпроса още сега.

Споделяне

Още по темата

Още от България