Президентът сменя шефа на Националната служба за охрана

Генерал-майор Данчо Дяков е поискал да бъде освободен по лични причини

Президентът сменя шефа на Националната служба за охрана

Президентът Румен Радев сменя началника на Националната служба за охрана (НСО). Това става след серия от скандали, в които беше замесено и името на съпругата му Десислава Радева.


Новината става факт след решение на правителството, с което се дава съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжността началник на НСО считано от 30 август 2019 г.

В съответствие с чл. 7. т. 1 от Закона за Националната служба за охрана освобождаването на началника на службата се извършва след съгласуване с Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. По закон шефът на службата се назначава и освобождава от президента, но след съгласуване с кабинета.

В официалното съобщение на правителството не са посочени причините за освобождаването му.

От президентството казаха пред Mediapool, че Данчо Дяков е подал рапорт за освобождаване в президентството във вторник (20 август), като е посочил лични причини.

Генерал - майор Данчо Дяков зае поста през март 2018 година. Той беше първо съветник по военната сигурност на президента Румен Радев, а след това одобрен за началник на Национална служба за охрана.

Към момента няма официална информация кой ще заеме овакантения пост.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България