Президентът сне доверието си от правителството

"Днес деленето не е между леви и десни, а между порочната власт и милионите почтени българи" (видео и пълен текст)

Президентът Румен Радев официално сне доверието си от правителството.

"Официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските гражданите. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданската свобода. Това правителството и управление води до разпад на държавността. На всичко това трябва да се сложи край", заяви президентът Румен Радев в обръщение към народа.

"Днес деленето не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояване на нашите права, аз съм редом с вас", каза държавният глава.

Изявлението му идва седмица след като главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да тълкува кога държавният глава може да бъде разследван и какво да се прави при установяване на престъпление.

След това прокуратурата разпространи и аудио файлове от разговор на Радев с командира на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков. На записа се чува двамата да обсъждат как да се отговори на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г. - две години преди двамата да сключат брак и преди Радев да бъде избран за президент в края на 2016 г.

От началото на мандата му досега противоречията между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 не са спирали. Не е ясно дали сегашното решение на Радев да снеме доверието си към правителството ще ескалира конфликта и какви ще са последствията. Като президент той не може да учреди партия, а мандатът му изтича след две години. През лятото на 2013 г. неговият предшественик Росен Плевнелиев сне доверието си от кабинета "Орешарски" заради назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но това не засегна особено управляващите, които нарочиха държавния глава за свой враг, който клати стабилността. Тогавашното правителство си отиде година по-късно не заради Плевнелиев, а заради кризата между БСП и ДПС след краха на Корпоративна банка.

 

Mediapool публикува пълния текст на обръщението на Румен Радев без редакторска намеса:

Уважаема г-жо вицепрезидент,

Уважаеми секретари и съветници,

Уважаеми представители на медиите,

Скъпи сънародници,

Oт 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление, това не се сбъдва.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива.

Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход.

Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност.

Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции.

Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения.

Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават.

Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи.

Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация.

На всичко това трябва да се сложи край.

Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество.

Скъпи сънародници,

Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала.

Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!

Споделяне

Още по темата

Още от България