Президентът сравни България с Венецуела

Според него финансовото приключение с изтребителите заплашва останалите военни проекти

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев сравни ситуацията във Венецуела със случващото се България и разкритикува решението на правителството да последва повечето европейски страни и да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава на латиноамериканската страна.

"Когато правителството публично представи мотиви за тази позиция според мен трябва да бъде по-внимателно. Ето, например това, че във Венецуела има тежка политическа, социално-икономическа, хуманитарна криза, криза на сигурността, която се усложнява допълнително от тежка мигрантска криза поради това, че 4 милиона са напуснали страната. Защото много лесно българските граждани могат да направят аналогия с положението в България", коментира Румен Радев, който участва в годишната конференция на началника на отбраната в София.

Преди ден правителството обяви, че България подкрепя партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент, въпреки че Радев призова България да не се намесва.

"Що се отнася до комуникацията, основният проблем е, че българското правителство няма собствена позиция за Венецуела. Нямам какво и с кого да обсъждам... Странно е защо Министерството на външните работи ме търси за съгласуване на една преписана позиция за Венецуела, а не ме търси по важни въпроси, които касаят нашите национални интереси като Договора за добросъседство с Македония или протокола за присъединяване на Македония в НАТО”, добави президентът.

Режимът на Николас Мадуро доведе Венецуела до хаос и нищета. По официални данни вече около 4 млн. души са напуснали Венецуела. Вече месеци наред страната е в главоломна хиперинфлация, измервана със стотици хиляди и милиони проценти, липсват хранителни стоки, лекарства и др.

ЕС не трябва да се намесва

Според Радев обаче Европейският съюз не трябва да се намесва в кризата.

"Европа е силна, защото е люлката на демокрацията и свободомислието. По тази причина европейската позиция не е тази, която поставя ултиматуми. Не е тази, която подкрепят повече държави, а е тази, която уважава правото и суверенитета. За това ненамесата е основен принцип", посочи държавният глава.

"В случая с Венецуела намесата рискува да ескалира напрежението, включително в международен план. Това е много важно... Само ден след моята позиция генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направи същия призив за ненамеса“, каза той.

Финансовото приключение с изтребителите заплашва модернизацията на армията

Радев продължи с коментарите и по приоритетната си тема за избора на нов изтребител. След като вече разкритикува многократно правителството за процедурата, по която то избра да води преговори със САЩ за нови изтребители F-16 Block 70, сега той предупреди, че високата цена на американските изтребители може да провали другите два проекта – за придобиване на бронирани машини и патрулни кораби.

По думите му в момента има пълна неяснота по отношение на финансирането на двата проекта след "това финансово приключение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя".

"Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно се вклиняват в едни ясно регламентирани процеси. Виждаме какво стана с другите проекти, някой да говори вече за корабите, за бойната машина на пехотата, нали трябваше заедно да се движат, в пакет, заедно да се договорят", посочи Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от България