Президентът: Срещу мен воюваха мрежи от ДС, руски тролове и хора от "петата колона“

“Не посетих Македония заради антибългарската политика“, разкри президентът

снимка БГНЕС

"Срещу мен воюваха всякакви мрежи на агенти на Държавна сигурност, които ме мразеха заради това, че аз съм първият президент, който се противопостави и не назначих нито един агент на ДС. Воюваха срещу мен всякакви руски тролове и политици от "петата колона" в България заради моите принципни позиции за Украйна. Воюваха Станишев, Местан и Орешарски тогава, когато аз снех доверието си и ги посочих точно в това студио след един акт на висше задкулисие в държавата". Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването "Панорама" на БНТ, цитиран от сайта “Дневник“.

В отговор на въпрос на водещия от коя критика срещу него го е заболяло най-много, той отговори: "От тази, че разделям нацията". По думите му тези критики са започнали, след като е свали доверието си от кабинета “Орешарски“ заради “едно задкулисно назначение". Той не спомена името на Делян Пеевски, но не остави съмнение, че говори за него.

"Аз бях единственият политик, който зае позиция в този ден. Апелирах Народното събрание да преразгледа назначението. Часове след това започнаха – офшорки, пари, за да си купи къща в Гърция, любовници...", каза Плевнелиев.

Той допълни, че по времето на кабинета “Орешарски е бил обект на тежки данъчни проверки, които не са открили никакви нередности, а резултатът е, "че аз мога да спя спокойно". "Видях много атаки срещу себе си, но търпението е добър съветник", посочи той. Преди ден Николай Бареков отново се активира срещу Плевнелиев и пусна до прокуратурата част от вече подаваните си сигнали.

Според президент по темата Русия българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално.

“Моята позиция не беше срещу Русия, моята позиция беше "за". "За" мир". За да има мир, трябва да има правила, които важат за всички. Ако някой нарушава правилата, това не работи за мир. Ако най-силната нация в света, или една от най-силните и с най-силния ядрен арсенал, дестабилизира съседите си, окупира съседите си, това не работи за мир. Най-силните трябва да са пример за по-слабите", каза Плевнелиев

Той настоява, че все пак е бил разбран от много българи, макар и не от всички. По тази позиция Плевнелиев призна, че е бил разбиран по-лесно в чужбина, отколкото в България.

В заключение той оцени високо собствения си мандат. "Вярвам, държах държавното кормило, плувахме в океан от нестабилност добре, България днес стои добре", каза Плевнелиев.

За новия президент Румен Радев той му пожела “да си тръгне от президентската институция след 5 години с чувство на удовлетвореност". Радев обаче може да си тръгне от там и след 10 години.

За речта на Радев, Плевнелиев каза, че е “чул тежки думи за справедливост и съдебна реформа“.

“…но само след седмица президентът Радев ще поеме цялата власт в България. Той ще назначи служебно правителство и по това кой ще назначи за служебен правосъден министър, ще стане ясно каква реформа ще се търси. По това кой ще назначи за служебен премиер ще стане ясно в коя посока той ще отваря врати", посочи Плевнелиев и допълни, че през 2013 г. е бил в сходна на Радев ситуация. Той каза, че новият държавен глава винаги може да разчита на него.

Попитан защо нито веднъж по време на мандата си не е имал посещение в Македония, Плевнелиев посочи манипулирането на историята и политиката спрямо България на съседната страна. Увери, че решението е внимателно обмислено и съгласувано с Министерството на външните работи.

"Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България, но не и Македонизмът. Македонизмът е една идеология, която е не само антибългарска, тя е антидемократична, манипулация на историята, създава напрежение между бъдещите поколения. За да бъдат братя и да има мир, манипулираната история не работи, заметената история, в която България е удобният фашист, враг, не работи", каза той.

Плевнелиев разкри, че е задал в прав текст въпроса на македонския президент, защо Пиринският край е на триумфалната арка в Скопие.

"Предишният президент много се гордееше със своите безкрайно много срещи в Македония. Но това, което аз заварих, беше безкрайно много провокации, безкрайно хулене... и, да, аз промених политиката на България към Македония. Казах, че тя няма да бъде романтична, а прагматична. Посочих проблема", заяви Плевнелиев. Той посочи, че е назовал проблема и пред чужди държавни лидери и макар в началото да е било трудно, ги е убедил в правотата си.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?