Президентът стана Доктор хонорис кауза на Ереванския държавен университет

Президентът Георги Първанов беше удостоен с почетната титла Доктор хонорис кауза на Ереванския държавен университет. Титлата е за неговия научен принос като историк, за активната му държавническа дейност и усилията за укрепване и развитие на връзките между България и Армения, предаде БТА.

В академично слово пред преподаватели и студенти на университета Георги Първанов говори за историческите корени на българско-арменските връзки, за бъдещото им развитие, за необходимостта от нов прочит на понятия като суверенитет, национална сигурност, териториална цялост, за проблема с Нагорни Карабах и поуката от историческия опит на Балканите.

Като пример за българско-арменските отношения президентът Първанов отбеляза факта, че от близо две хилядолетия двете страни не са воювали, нито интересите им са се сблъсквали, напротив - имало е взаимно проникване и общуване.

Първанов отбеляза, че българските арменци са неделима част от българския етнополитически модел, те участват активно в преобразяването на България, в развитието на демокрацията и икономическия напредък и са мост за развитието и задълбочаването на отношенията между двете държави.

И България, и Армения са готови да преотстъпят част от своя суверенитет на Брюксел след евентуалното им приемане в ЕС, каза президентът Първанов.

За решаването на конфликта в Нагорни Карабах той направи паралел с историческия опит и новите отношения с Балканите. Убеден съм, че решаването на проблема в Нагорни Карабах ще дойде преди всичко в активните преговори между пряко заинтересованите страни, но съм убеден, че проблемът може и трябва да бъде решен с повече политика, дипломация, толерантност и сътрудничество. Това е поуката от историческия опит на Югоизточна Европа, каза президентът. Той посочи, че България е готова да дава своя принос като председател на ОССЕ за решаването на проблема.

На въпрос за арменския геноцид и обвързването на поканата на Турция за преговори с ЕС, президентът Георги Първанов каза, че ЕС ще прецени в каква степен този въпрос може да присъства в преговорния процес. Според президента това са проблеми, свързани преди всичко с моралното ни отношение към историята. Не бих се съгласил, когато историческите проблеми се слагат на масата на преговорния процес, независимо за коя страна става дума, каза българският президент, цитиран от БТА.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: