Президентът свали доверието си от собственика на покрива-тераса

Радев иска да се отиде "по-надълбоко" и случаят да не приключи само с оставки

Румен Радев, сн. архив

Президентът Румен Радев съобщи, че е свалил доверието си от председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев още в сряда, когато е поканил не Георгиев, а заместника му в КПКОНПИ да изнесе доклад на предстоящия Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), посветен на борбата с корупцията по високите етажи на властта.

"Винаги съм твърдял, че ако искаме да имаме правова, демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта. Смятам, че така е редно - докато не се установи с пълноценно разследване истината, е редно той (Пламен Георгиев) да бъде най-малкото встрани", обясни Румен Радев пред журналисти в четвъртък.

Малко по-рано дойде вестта, че шефът на КПКОНПИ наистина ще се дръпне встрани. Това се разбра при три почти синхронни съобщения: прокуратурата обяви, че по нареждане на ръководителя ѝ Сотир Цацаров започва проверка за имотите на Георгиев; премиерът Бойко Борисов препоръча незабавна оставка или дълъг отпуск за магистратите, замесени в имотни скандали; самият Георгиев съобщи чрез сайта на КПКОНПИ, че излиза в отпуск да не пречи на прокурорската проверка.

Според източници на Mediapool оттеглянето на Георгиев е пряко следствие от снетото доверие от страна на президента, който не е го е поканил на КСНС. В четвъртък рано сутринта Борисов, Цацаров и Георгиев са съгласували действията си и последващите изявления. Било е решено Пламен Георгиев да бъде "опакован" с други две проверки за имотни казуси, публикувани в медиите - на сина на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов.

Целта е била да не се допусне президентът да се изяви като борец номер едно срещу корупцията и нередностите в държавата, а да се покаже, че критикуваните от него институции действат адекватно.

Това не попречи на Румен Радев да си изкаже мнението по време на съвместна пресконференция с гостуващия у нас президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Органите, които се борят с корупцията, трябва да са пример за чистота

По думите на Радев е важно е органите, които следят за наличие на корупция, да бъдат "пример за чистота" и според него вече започва "процес на очистване и на оздравяване на тези органи".

"Имаме проблем. Той е сериозен. Това е проблем на доверието в държавността и както виждате как реагират партиите в момента – с оставките те казват, че проблемът е приключен. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата. Ако искаме да имаме убеденост, че имаме истински функционираща правова държава, който се е отклонил от закона, съответно към него трябва да бъде подходено с цялата строгост на закона", коментира държавният глава

Радев добави, че по време на свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност в понеделник очаква не просто да бъдат разгледани възможни мерки за борба с корупцията, но и да се "отиде по-надълбоко".

Скандалът с необяснимо евтините имоти обаче се разраства лавинообразно и се превръща във все по-сериозна заплаха за управляващите. От БСП обявиха, че ще внесат искане за отстраняването както на Пламен Георгиев, така и на заместника му в КПКОНПИ Антон Славчев, който според разследване на изданието Bivol.bg също не е декларирал пълната цена на апартаменти и тераса.

Бъдещето на Георгиев и Славчев става все по-несигурно, особено след като Борисов даде сигнал, че е готов да се освободи от тях, като заговори за оставки на замесените в скандала. Засега от парламентарната група на ГЕРБ не са коментирали публично, дали биха подкрепили отстраняването им.

Реваншът на Радев

Още в началото на аферата "Апартаментгейт" президентът Радев изрази съмнение, че назначената и контролирана от тогавашния лидер на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов КПКОНПИ ще проведе независимо разследване на имотното състояние на заместник-председателя на ГЕРБ.

Според Радев законът, по който работи антикорупционната комисия, е "беззъб" и Цветанов ще бъде оневинен.

Президентът беше един от най-острите критици на приетия през 2017-та закон, като настояваше, че е редно държавният глава да назначава председателя на бъдещата комисия.

Той наложи вето върху проектозакона с мотива, че "не създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, а дори ще затрудни борбата с нея", но управляващите не се съобразиха с него.

Сега събитията дадоха възможност на Радев да припомня основните си тези от онова време и да вземе политически реванш.

Президентът пред нов казус

След като свали доверието си от Пламен Георгиев обаче, президентът е изправен пред нов казус – с поканения вместо Георгиев на заседанието на КСНС негов заместник Антон Славчев.

По данни на разследващия сайт "Биволъ" Славчев не е декларирал пълната цена на апартаменти и на остъклена тераса от 244 кв. м.

Сега именно Славчев ще трябва да изнесе един от основните доклади по време на заседанието на "Дондуков" 2. Радев не е коментирал дали Славчев се ползва с доверието му.
Борецът с корупцията – собственик на "покрив-тераса"

Сагата с тризонета на Пламен Георгиев се заплита все повече с всеки изминал ден. Първо беше установено разминаване между доходи и цена на имота, които той обясни със сгрешена данъчна оценка и нотариален акт.

След това се оказа, че терасата, до която само неговото семейство има достъп, е "обща част", въпреки построената сауна и барбекю и невъзможността друг да я ползва. След това общата част на жилището му се оказа част от ипотеката от Първа инвестиционна банка (ПИБ) за покупката на тризонета. За капак от ПИБ дадоха други данни за ипотеката, което се разминаваше с твърдяното от Пламен Георгиев.

След като премиерът Бойко Борисов му препоръча да се оттегли, Георгиев мигновено обяви, че излиза в отпуск, "за да няма никакво съмнение", че може да повлияе на проверката. Само преди няколко дни обаче той обяви случая за злонамерена атака от олигарси и отказа да дава обяснения.

Сега предстои казусът да бъде проверен от прокуратурата и НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от България