Президентът свика КСНС за корупцията по високите етажи на властта

Валери Сименов: Радев прекалено дълбоко нагази в политическата кал

Президентът свика КСНС за корупцията по високите етажи на властта

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в понеделник, 8 април, на тема "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки", съобщиха от президентството в сряда.

Решението идва в разгара на скандала с евтините апартаменти на властта, който доведе до оттеглянето на Цветан Цветанов от парламента, както и до оставките на министъра на правосъдието Цецка Цачева и на двама заместник министри.

В първия си и единствен публичен коментар по темата досега Радев изрази съмнение, че назначената и контролирана от Цветан Цветанов КПКОНПИ ще проведе независимо разследване и че законът, по който работи антикорупционната комисия, е "беззъб.

"Случаят с покупката на луксозния апартамент от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов далеч надхвърля обхвата на имотна сделка. Това пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността", коментира Радев на 21 март.

Проверки по казуса започнаха Антикорупционната комисия и прокуратурата, но междувременно излязоха разкрития за сериозно разминаване с имотите на председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Той отрича да има нещо нередно и твърди, че атаката срещу него е на медии и олигарси, чиито активи е запорирал. Подалите оставки политици също отричат да са извършили нещо незаконно. Управляващите твърдят, че атаката била предизборна и зад нея стоят опозицията и президента.

За това какъв ще е тонът на предстоящия КСНС може да се съди по коментара на лидера на НФСБ Валери Симеонов в сряда, че Румен Радев прекалено дълбоко е нагазил в политическата кал. "Можеше да запази рейтинга си, но явно има някакви други цели, негово право - негова работа", каза той.

По повод казуса с имота на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев Симеонов каза, че на негово място би се оттеглил, за да не пречи на разследването. Но призова първо да се установи има ли нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?