Президентът свика Народното събрание на 19 април

Сн. БГНЕС
Президентът Румен Радев свиква на 19 април първото заседание на новия парламент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
44-то Народно събрание ще започне работа първата сряда след Великден в 11 часа. На първото си заседание депутатите трябва да изберат председател на Народното събрание. 
 
В новия парламент ще има пет парламентарни групи. Най-голямата е на ГЕРБ - 95 депутати, следва тази на БСП с 80 дупутати. Обединените патриоти са трета сила с 27 депутати, изпреварвайки ДПС само с един мандат. 
 
Петата партия, прескочила 4-процентната бариера, е "Воля", която излъчи 12 депутати в новия парламент.
 
След свикването на парламента президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителството на най-голямата партия, като Конституцията не е предвидила в какъв срок трябва да стане това. Кандидатът за министър-председател трябва да състави правителство до седем дни. Ако не успее, държавният глава връчва мандат на втората по големина партия, в случая това е БСП. 
 
Лидерът на левицата вече обяви, че е готова да се опита да състави кабинет, ако ГЕРБ не успее. 
 
Ако и втората най-голяма партия не успее да състави правителство, държавният глава връчва третия мандат на партия по своя избор. 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България