Президентът свиква КСНС за предрочните избори

"Не мога да приема да се замерят с дати през медии"

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че свиква извънредно заседание на Консултативния съвет на национална сигурност (КСНС) във вторник.

Той коментира, че в ситуация на непредсказуемост и на тежка политическа и парламентарна криза най-лошото, което политическите лидери могат да направят, е да се замерят през медиите с противоречиви изказвания.

Той отказа да коментира искането на лидера на БСП Сергей Станишев парламентарните избори да се проведат през юли, но посочи, че очаква от политическите партии отговорно отношение.

"Не става въпрос само за дата за избори, още повече за дата за избори, която е изгодна на един или друг, но по никакъв начин не е изгодна на българския народ. Датата за избори не трябва да се определя според интересите на един или друг политически лидер", добави държавният глава.

Той каза, че трябва да се обсъди и провеждането на референдума за изборните правила.

"Най-важното е, че тези избори не са самоцел, те не трябва просто да бъдат проведени, те са част от национално отговорно усилие за повече стабилност в държавата и за по-ясен хоризонт за проевропейско и продемократично развитие", каза Плевнелиев.

Росен Плевнелиев каза, че ще се отнесе максимално отговорно към своя ангажимент за съставяне на служебно правителство. Той допълни обаче, че е прекалено рано към момента да се раздават постове за служебно правителство и има много по-важни неща за вършене

Той се надява на заседанието на КСНС да се стигне до съгласие за дата на изборите, за процедурата, по която да бъде избран българският еврокомисар и за "Южен поток".

"Имаме да решаваме въпроса за бюджета - кой ще го прави и кога ще го прави. Имаме да решаваме темата с национално отговорни реформи - пенсионна реформа, реформа в здравеопазването, в енергетиката, в администрацията, която очевидно има нужда да бъде подкрепена в нейните усилия да работи експертно, надпартийно и ефективно", каза Плевнелиев.

Държавният глава очаква да бъдат обсъдени и действия за преодоляване на ситуацията със спрените европейски средства за България.

Споделяне

Още по темата

Още от България