Президентът твърди, че държавата плаща за два реда ограда, а се строи само един

Бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев: Това не е вярно

Президентът твърди, че държавата плаща за два реда ограда, а се строи само един

Президентът Румен Радев забърка нов скандал с изненaдващото съобщение, че държавата плаща за два реда ограда по границата с Турция, а реално се строи само един.

"Има редица смущаващи факти около строителството на оградата по границата с Турция. Договорите са сключвани за двуредова ограда, плащането е за двуредова, а самата ограда е едноредна", заяви Радев в петък по време на посещение в Хасково.

Подобна информация около проекта, чиято цена вече надминава 170 млн. лева, се огласява за първи път, като до момента не е имало никакви съмнения в тази посока. Радев не даде повече подробности за нарушенията, нито за кои участъци става дума. Не стана ясно откъде е информацията, нито дали е сезирал прокуратурата за установените нарушения.

"Вие си отговорете какво означава това. Ще държа истината да бъде изяснена", заяви Радев, цитиран от БТА.

Проектът за строителството на оградата бе изготвен от МВР, а за изпълнението отговарят областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол.

Филип Гунев: Каквото е поръчано, това е построено

Зам.-вътрешният министър във втория кабинет на ГЕРБ Филип Гунев отхвърли твърденията на президента.

"Изнесената информация не е вярна", заяви Гунев пред Mediapool.

Той обяви, че държавата е платила за построяването на двуредова и на едноредова ограда по границата с Турция. Накрая, където и каквото е било поръчано, това е било построено. Приблизително 1/3 от оградата е двуредова, а останалите 2/3 – едноредова.

"Едноредовата е с 30-40% по-евтина от двуредовата. На места беше невъзможно да се построи двуредова ограда, защото нямаше място за нея. Тя трябваше да навлезе в пътя или канавката", уточни той.

Оградата като Великата китайска стена

Гунев каза още, че последните 100 км от граничната ограда са били най-трудните и скъпи за изпълнение.

Причината е, че там заедно с оградата е трябвало да се построи и път, който да направи възможно патрулирането.

"Само цената на пътя варираше от 100 000 до 300 000 лева в зависимост от терена. Отделно трябваше да се плати и цената на оградата. На места, за да бъде построена, трябваше да се изсича и скала", каза бившият заместник-министър.

Той обясни, че най-лесните за изпълнение участъци от оградата са стрували между 300 000 и 400 000 лева на километър. Последният участък през Странджа е бил много труден за изпълнение, защото е минавал през гъста гора. Той е струвал на държавата между 700 000 и 800 000 лева на километър.

"Тези цени не могат да се сравняват с оградата, построена по времето на Пламен Орешарски. Тогава оградата бе построена само на равни участъци, където имаше и вече построен път", допълни Филип Гунев.

Оградата вече се превръща в един от най-сериозните инфраструктурен обект за държавата – строи се вече години, а цената ѝ наближава 200 млн. лева.

Без обществени поръчки

Строителството започна още по времето на правителството на Пламен Орешарски през 2013 г., когато със задачата бяха натоварени военните. При второто правителство на Бойко Борисов строежът продължи и многократно поскъпна, а завършването му непрекъснато се отлагаше във времето.

Стратегическият обект се изгражда без провеждане на обществени поръчки, след като депутатите приеха специални промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват да се заобиколят конкурсите. Мотивът бе спешността на съоръжението, въпреки че през последната година няма засилен миграционен натиск.

Вече близо година оградата е "почти" готова, а плансметката до момента е 170 млн. лева.

Преди седмица обаче областният управител на Хасково Минко Ангелов съобщи, че оградата се е оказала къса. Според него се налага строителството на допълнителни между 1 и 1.8 км, за които ще трябват още пари.

На този фон периодично излиза информация от различни източници, че оградата не е сериозно препятствие за каналджиите и незаконните мигранти, които я преодоляват дори с най-обикновена стълба.

Радев доволен от работата на служебния кабинет

Радев използва посещението си в Хасково, за да изрази и "задоволство от работата на служебното правителство", което назначи.

"Най-важните мисии - произвеждането на едни открити, справедливи и честни избори - да, такива бяха проведени", посочи Радев.

Както виждате, и председателството на Съвета на Европейския съюз се движи по график, като изоставането бе наваксано, допълни той и уточни, че крайната оценка ще бъде дадена, когато работата на кабинета приключи, тъй като обстановката е много динамична.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?