"Не трябва да си правим илюзии за наследството на Съветския съюз"

Президентът: Украйна ни показа докъде водят олигархията, медийният монопол и корупцията

Референдумът в Крим е незаконен, дори от политическа гледна точка, каза премиерът Орешарски

Вигенин и Плевнелиев, сн. БГНЕС

"Светът не бива да се връща към годините на Студената война и международната общност трябва да положи усилия за гарантиране на териториалната цялост и демократичните устои на Украйна". Това заяви президентът Росен Плевнлиев в обръщение пред Народното събрание в петък.

"Народът на Украйна има правото сам да реши бъдещето си чрез провеждане на честни и демократични избори. Същевременно не трябва да си правим никакви илюзии за наследството на Съветския съюз и комунистическата тоталитарна държава. Европейският съюз и САЩ залагат на дипломацията. Русия обаче, вече окупира Крим и е възможно да го анексира, на база противозаконен местен референдум", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици, като потвърди, че ако се стигне до ескалация, ще свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

"Един от уроците на украинската криза е докъде води системното пренебрегване на принципите на правовата държава. Налагането на олигархичен модел в икономиката, медийната концентрация и незачитането на върховенството на правото, фасадната демокрация и ендемичната корупция, допринесоха решително за кризата в Украйна и аз се надявам, че в България ще направим своите изводи", посочи Плевнелиев.

Той добави, че се надява кризата да бъде решена с разум и отговорно отношение, базирано на международното право.

България вече обяви, че не подкрепя санкции срещу Русия, но призна за легитимни новите управляващи в Киев и заяви, че няма да признае за легитимен референдума в Крим за присъединяването на автономната република към Руската федерация, насрочен за тази неделя.

Досега България демонстрира единна позиция без разминавания между президента и изпълнителната власт.

По-рано тази седмица външният министър Кристиан Вигенин съобщи, че българското поведение в кризата се консултира с държавния глава.

Орешарски: Референдумът е незаконен

В петък премиерът Пламен Орешарски потвърди, че България няма да признае резултатите от предстоящия референдум в Крим, който смята за "незаконосъобразен, дори от политическа гледна точка".

"Има много допуснати грешки при стабилизирането на ситуацията в Украйна. В последните месеци, от всички участващи страни, имаше допуснати такива. Българската позиция за украинската криза е - подкрепа посредством дипломатически средства, които касаят и българското общество, което е едно от най-големите малцинства в Украйна – над 250 000 души", каза Орешарски.

Той обясни, че това е била и една от причините външният министър Кристиян Вигенин да посети Украйна, за което бе атакуван от среди в БСП и ДПС.

"Ние защитаваме запазване на териториалната цялост на страната. Има договор, подписан от повечето Велики сили, според който Украйна предоставя ядрения си арсенал, в замяна на териториалната си цялост. Отправяме призив към украинските власти, новите, да водят политика за неескалиране на напрежението, интеграция на гражданите, без значение от тяхната националност и вероизповедание", каза още Орешарски.

Той отново каза, че България потенциално е между страните-членки на ЕС, които биха претърпели най-големи икономически щети, ако се пристъпи към следващ етап на икономически санкции срещу Москва.

"Няма как, от такава криза, да се извадят ползи. На 21 март ще имаме по-ясна позиция и решения след Срещата на върха на ЕС. Трудно е сега да се правят дългосрочни анализи. Най-големият риск е прекратяване на газовите доставки – ние нямаме проблеми с руската страна, но транзитът на газта преминава през Украйна", каза Орешарски.

Вигенин: Русия да изтегли войските си

Външният министър Кристиан Вигенин от своя страна каза в отговор на парламентарен въпрос, че страната ни се е присъединила и към призива на международната общност за незабавно изтегляне на руските войски в зоната на тяхната постоянна дислокация и за допускане на територията на Крим на постоянни наблюдатели.

"В позициите, които съм изразявал по събитията в Украйна, винаги съм поставял въпроса за разграничаване на управляващи от радикалните елементи", каза Вигенин.

При посещението си в Киев българският първи дипломат се срещна с новите лидери на Украйна, като така ги легитимира официално. Това стана причина за остри критики към него и искането на оставката му от страна на "Атака".

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев каза от своя страна в петък, че при необходимост ще се актуализират плановете за действие при кризи.

"При възникване на въоръжен конфликт между Украйна и Русия е възможно населението от български произход, което живее на украинска територия – според различни оценки между 250 000 и 300 000 души – да се почувстват пряко застрашени и да потърсят път към нашата страна", каза Йовчев и припомни, че правителството вече разработва национален план за реагиране при бежанска вълна от Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?