Президентът в Брюксел: Намаляването на парниковите газове затруднява България

Румен Радев, сн. БГНЕС

Приетата цел за намаляване на парниковите газове с 55 на сто до 2030-та година поставя България в трудно положение, каза президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в среща на лидерите на Европейския съюз.

"В тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени. Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различният старт на държавите-членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на зеления преход", коментира Радев.

Той коментира, че тази идея е изключително красива, но има и своите опасности за страни като България.

"Ако нямаме никакви допълнителни мерки, това означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност", обясни Румен Радев, цитиран от бТВ.

"За да минимализираме негативните ефекти за България от този подход, той изисква изключително сериозни инвестиции. Ние нямаме ресурсите да го направим и изисква време. Ако следваме безропотно това, което вече е прието, това означава нашите базови мощности – говоря за въглищната енергетика, съвсем скоро ние сами да се откажем от тях, защото ще станат абсолютно непосилни", обясни държавният глава.

По думите му ние сме длъжни да защитим нашия интерес и да убедим европейките партньори да ни подкрепят изключително сериозно.

"Иначе проблемите пред нас ще са огромни - ще се отвори една голяма енергийна дупка, която не можем да запълним. Има и риск да загубим автономността в нашата енергетика", каза Радев.

Той коментира и въвеждането на сертификата за Covid-19, което се обсъжда на европейско ниво.

"Въвеждането на този сертификат обаче не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани. Нуждаем се и от стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката и особено в туризма", каза Радев.

Държавният глава призова, цитиран от БТА, за стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката, особено в туризма. Той отбеляза, че при разпределянето на ваксини от ЕС към чужди държави за България приоритет са Западните Балкани и особено Република Северна Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?