Президентът върна избора на Чолаков за шеф на ВАС

Радев иска предложение, "съобразено с всички законови процедури и морални изисквания"

Снимка: Президентство на РБ

Президентът Румен Радев е върнал на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаване на съдиоя Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). Това обяви самият държавен глава малко преди да отлети на официално посещение в Полша в сряда.

"Въпросът е принципен. Днес върнах избора. Очаквам нeговото предложение (на съдебния съвет – бел.ред.), съобразено с всички законови процедури и морални изисквания", заяви Радев, запитан с какви мотиви е отказал да подпише указ за назначаването на Чолаков.

Той беше избран за поста от предишния състав на ВСС на 11 септември с голямо мнозинство от 20 гласа срещу едва 5 в подкрепа на другия кандидат Соня Янкулова.

Впоследствие президентът коментира, че е било редно ключовият избор да бъде извършен от следващия състав на съвета, който официално встъпи в длъжност във вторник. Радев обаче така и не коментира публично дали има други аргументи срещу избора на Чолаков. Единствено заяви на два пъти, че ако кандидатурата му бъде потвърдена и от новия ВСС, той щял да се ползва с по-голям авторитет пред магистратите и обществото.

Непосредствено преди избора на Чолаков, в сайт, известен с близостта си до депутата от ДПС Делян Пеевски, се появи информация от Имотния регистър за негови сделки със земи по морето чрез изкупуване на дългове. Очаквано тази тема бе напълно игнорирана от мнозинството в съвета, а самият Чолаков заяви, че в сделките няма нищо незаконно, отхвърляйки съмненията, че в случая може да става въпрос за някаква форма на лихварски бизнес.

Впоследствие 52-ма съдии от ВАС пратиха на президента писмо, с което го увериха, че са подкрепили номинацията на Чолаков по собствено желание, а не "под строй". Общо 57 негови колеги подкрепиха кандидатурата му непосредствено преди гласуването във ВСС. Конкурентката му Соня Янкулова пък събра само 22 гласа.

През цялата процедура настоящият шеф на съда Георги Колев открито подкрепяше Чолаков, лобирайки за това изборът на негов наследник да бъде извършен веднага след съдебната ваканция от стария състав на съвета. В крайна сметка мнозинството се съгласи с него и завърши конкурса, избирайки Чолаков.

Сега предстои ВСС да се произнесе дали процедурата по избор на нов председател на ВАС ще започне отначало, включително и с предоставяне на възможност за нови номинации или кандидатурите на Чолаков и Янкулова просто ще бъдат прегласувани. За втория вариант вече открито се обяви бившият зам.-председател на ВАС Боян Магдалинчев, който преди ден бе избран за представляващ съвета с мнозинство от 13 срещу 9 гласа.

За разлика от него, избраните за членове на ВСС от съдиите Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров заявиха пред медиите във вторник, че процедурата трябва да бъде повторена изцяло, включително с издигане на нови кандидати.

Пашкунова бе конкурент на Магдалинчев при гласуването за представляващ съвета, което бе показателно и за очертаващото се разделение на новия му състав – за досегашния заместник на Колев гласуваха главният прокурор Сотир Цацаров, Колев, бившият заместник главен прокурор Евгени Диков, самият Магдалинчев, свързваният с Делян Пеевски бивш адвокат Боян Новански и почти цялата прокурорска колегия в лицето на Пламен Найденов, Йордан Стоев, Светлана Бошнакова, Калинка Чапкънова, Гергана Мутафова, Пламена Апостолова, Огнян Дамянов и Георги Кузманов.

Номинацията на Цветинка Пашкунова, издигната от шефа на ВКС Лозан Панов, пък бе подкрепена освен от самата нея, от почти всички членове на съдийската колегия, като Панов, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Севдалин Мавров, Олга Керелска, Боряна Димитрова, както и от Даниела Машева от прокурорската колегия. Трима членове на съвета пък не подкрепиха никого от кандидатите – Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев.

Предстои да стане ясно дали разделението на съдебните кадровици в гласуването за представляващ съвета ще се окаже показателно и за това какви позиции ще защитават двата условни лагера в съвета при бъдещия развой на процедурата за избор на следващ председател на Върховния административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България