Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президентът върна спорни поправки в Закона за устройство на територията

8 коментара
Президентът върна спорни поправки в Закона за устройство на територията

Президентът Румен Радев наложи вето на поправките в Закона за устройство на територията(ЗУТ), предложени от кабинета Борисов и депутати от ГЕРБ, част от които прокараха предложения на кмета на София Йорданка Фандъкова. Реакцията на държавния глава идва часове след като архитекти и геодезисти алармираха, че промените са своеобразен препъникамък за инвестиции в ново строителство.

Президентът възразява срещу нормите инвеститорите, а не общините, да осигуряват регулацията за обектите си, включително и за парцелите за улиците. Също така е против изискването за задължителен подпис от министъра за промяна на предназначението на образователни и здравни сгради, срещу кратките срокове за обжалване на общите устройствени планове и др.

Поправката "Фандъкова"

В мотивите си държавният глава заявява, че въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица. Президентът конкретно посочва, че идеята на законодателя да допуска започването на строителство след приложена регулация, следва да бъде подкрепена. Но наред с това подчертава, че прилагането на уличната регулация  е отговорност на общините - те имат право да отчуждават имоти, които попадат в уличната регулация срещу равностойно обезщетение за собствениците.

"Новата уредба не съдържа гаранции, че тази отговорна задача на общините ще бъде изпълнявана стриктно, в срок и в общ интерес, а вместо това създава предпоставки да бъде ограничено правото на строеж на различните субекти.", посочва в мотивите си президентът.

В тях изрично се подчертава, че новата норма допуска негативни последици да възникнат за всеки с намерение да строи в рамките на подробния устройствен план, защото няма да получи разрешение за строеж, ако планът не е приложен. "Така на практика несправедливо се ограничава стопанската инициатива на гражданите и юридическите лица", посочва още държавният глава.

Само преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова се похвали именно с тези промени, които ще задължават инвеститорите да прилагат споменатата уличната регулация, за да получат разрешение за строеж.

"Тази идея е ключова, така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти като затваряне на улици и като частни улици, каквито случаи никак не са изключение заради липсата на общинска собственост в квартали като "Витоша", ВЕЦ "Симеоново", Манастирски ливади, Малинова долина, Кръстова вада", посочи тя.

В четвъртък срещу тях възразиха и от Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите по геодезия.

"Основното нещо, срещу което се обявяват архитектите е, че общините се освобождават от основното си задължение да прилагат задължително регулация за разрешение на строеж, да отчуждават, като това се прехвърля върху собствениците и строителните предприемачи", мотивира се председателят на камарата арх. Владимир Милков.

За сградите на университетите и болниците

Държавният глава възразява и срещу нормата, която предвижда предварително да се съгласува със съответния министър промяната на предназначението на сграда за културни, образователни, научни и здравни нужди. Приетото в закона изискване е до 14 дни ресорният министър да се произнася, а ако има отказ, той да е мотивиран.

"Предложената промяна е направена без убедителни мотиви и има риск да затрудни правоприлагането", аргументира се юристите на президента. Те подчертават, че с изискването за произнасяне на министъра се изменя възприетият към момента принцип на мълчаливо съгласие като част от процедурата по промяна на предназначението, и припомнят, че той е утвърден като важно управленско решение за намаляване на административната тежест за бизнеса и за борба с корупцията.

Кратки срокове за обжалване

Администрацията на президента посочва, че поправките въвеждат възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове, но сроковете за това са "необосновано ограничена както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти". В детайли срокът е само 14 дни от обнародването в "Държавен вестник" на акта за одобряването или приемането на Общия устройствен план, а право да обжалват ще имат само собствениците на недвижими имоти, непосредствено засегнати от неговите предвиждания.

Юристите на държавния глава припомнят, че общите устройствени планове засягат и природните ресурси, икономическото и културното развитие на съответната територия и затова ограничението на лицата с право да обжалват трябва да се прецизира. Освен това Конституцията на Република България предвижда, че гражданите и юридическите лица имат право да обжалват всички административни актове, които ги засягат.

Преди дни природозащитници настояха за вето върху тази норма. Реално с тази промяна парламентът трябваше да изпълни решение на Конституционния съд от 2020 г, което постановява, че гражданите трябва да могат да обжалват общите устройствени планове (ОУП). В момента гражданите могат да реагират само при обществените обсъждания на екооценките и проектите за общинските планове. Заради тази законова празнина през 2020 г. стотици становища спряха опит за нов ОУП на Царево, позволяващ застрояване в парк "Странджа".

Държавният глава посочва още, че с поправките се добавя едно ново изречение в края на ал. 5 от чл. 154 от ЗУТ със съдържание: "заповедта за допълване не подновява срока за започване, съответно за завършване на строежа".

"Формулирана така, забраната дава основание да се счита, че до момента на нейното влизане в сила заповедите за допълване на издадените разрешения за строеж са пораждали като правен ефект удължаването на разрешенията, а това не намира опора в действащото право", смятат юристите на Президентството.

Държавният глава посочва още, че част от измененията в ЗУТ са внесени с предложения между първо и второ гласуване на законопроекта в зала и не съответстват на принципите за предвидимост, откритост, съгласуваност и стабилност.

"Тези предложения са с оскъдни и неясни мотиви, не са били подложени нито на обществено обсъждане, нито на експертна оценка за въздействието", посочва още администрацията му.

Президентът накрая призовава комисиите на Народното събрание да определят сроковете за подаване на становища по внесените законопроекти, когато срокът за депутатски предложения е изтекъл, за да може да бъде изразено валидно мнението на заинтересованите институции и граждански организации по техните предложения.

Какво се подкрепя?

В мотивите си държавния глава посочва, че приветства създаването на Единен публичен регистър за устройство на територията, общински регистри за имотите, които подлежат на отчуждаване, и въвеждането на възможност за обжалване на Общите устройствени планове в изпълнение на Решение на Конституционния съд № 14 от 2020 г. по конституционно дело № 2 от 2020 г.

"Споделям основната част от мотивите, изложени от правителството в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗИД на ЗУТ), включително необходимостта от намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, от запълване на определени законови празноти и създаване на законови предпоставки за упражняване на по-ефективен контрол от страна на компетентните административни органи", посочва още от администрацията на Президентството.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Мнение
  #8

  Президентът компрометиран? С най-високо одобрение. Два пъти по голямо от на Тиквата. Значи тиквата какъв е. Компрометиран собственик на чекмедже с кюлчета

 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #7
 3. Мазен Кумунис
  #6

  Аргументите са крещящи! Един компрометиран президент! И едни компрометирани негови съветници! Ако се чудиш още - консултирай се с ОЛАФ. ..... можеш да се замислиш и за ония самолети - грипените. Венсеремос! #бъдетездрави ;)

 4. Мнение
  #5
  Отговор на коментар #4

  Тоест според теб щом е вето значи е неправилно. Нещо да кажеш по съществото на въпроса, аргументи, че е неправилно. Щото луд умора няма май важи точно за теб. Плещиш без аргументи. Типичен гербаджия, сър. Вашето отдавна прилича на диагноза

 5. Мазен Кумунис
  #4

  Луд умора няма - само се поти! Рундьо ветото за пореден път ще го шиканират в парламента. Венсеремос! #бъдетездрави ;)

 6. Европа е с Украйна
  #3

  Ама по медиите защо не коментират подобни скандални решения на ГЕРБ? Къде сте бе мисирки забърсани във фекaлии за некви сребърници

 7. kosta
  #2

  Предложенията да не се узаконяват строежи без регулиран достъп е безумно и антиконституционно. При издадено разрешително задължението за регулация си остава на общините. Това предложение е прехвърляне на проблема от бездействащата община върху главата на горкия човек, който не е и подозирал че има такъв проблем

 8. ирис
  #1

  Вече 20 години община младост има нареждане да поправи своя волно допусната грешка и да осигури нормален достъп до имотът ми,който е в регулация и с всички прилежащи и необходими документи за строеж,не е направила нищо,а и няма намерение.Този казус засяга още много жители на София и ако недай си боже общините вече дори не отговарят за едно от основните си задължение,ще има битка между съседи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.