Президентът върна за уточняване данъците за санирани сгради

Президентът върна за уточняване данъците за санирани сгради
Ново обсъждане на някои разпоредби на изменения Закон за енергийната ефективност, поиска президентът Георги Първанов, който в четвъртък върна в Народното събрание приетия на 23 март документ. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът оспорва начина за въвеждането на данъчни облекчения за сградите, които са санирани и отговарят на изискванията за енергийна ефективност. Според него с влизането им в сила след обнародването на поправките в закона се нарушава принципът данъчните облекчения или утежнения да се задействат в началото на финансовата година, която в България стартира на 1 януари. Освен това те трябва да са съобразени със съответния държавен бюджет и гражданите и бизнеса да са предварително осведомени за дължимите налози.

В мотивите си за връщането на поправките Първанов посочва, че последните изменения на Конституцията предвиждат правомощия на местната власт при определяне на местните данъци и при изработването на ново законодателство за местните данъци се очаква да бъде обсъдена цялостната им правна уредба. Не бива промените да се правят инцидентно, смята президентът.

Според него мотивите към одобрените от парламента промени не обосновават ясно причините за приемането на новата правна уредба в този момент.

При преуреждане на данъчни задължения трябва задълбочено да се анализира ефектът върху приетия и действащ закон за бюджета за съответната година и ако промяната е наложителна, то би трябвало въз основата на посочените бюджетни принципи тя да влезе в сила от началото на 2008 г., пише в мотивите на държавния глава.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?