Президентът вече се разбирал с премиера

Президентът вече се разбирал с премиера
Президентът Георги Първанов заяви, че вече общува "доста по-активно" с премиера Бойко Борисов, "нерядко" се чуват и се надява "този тон" да се запази през идващия политически сезон. Същевременно той потвърди, че няма да се съобрази с кандидатурата на министъра на отбраната Аню Ангелов за нов директор на военното разузнаване.

"Няма нещо, което драматично и радикално да е променило отношенията ни. Наистина има по-интензивен диалог, макар и не публичен, по редица конкретни въпроси. Чуваме се нерядко. Доста по-активно общуваме, отколкото в едни предишни периоди, които, надявам се, да са забравени вече. Действително това, което излиза на повърхността, е част от един засилен диалог между институциите", заявява Първанов в интервю за в. "24 часа", публикувано в понеделник.

"Имаме си опитен президент, много се старае, справя се прекрасно", каза в петък премиерът Борисов.

Президентът му връща комплимента два дни по късно, като казва, че цени високо такива оценки и ги възприема като заявка за добър тон в отношенията между институциите.

От думите му става ясно обаче, че няма да да отстъпи за избора на новия началник на служба "Военна информация" към МО, който доведе до поредния скандал между държавния глава и изпълнителната власт.

"С военния министър ще си общуваме по устав, казано на военен език. Тоест в рамките на конституцията, на законите и на утвърдените правила. Още повече че и от формална гледна точка, и от гледна точка на качеството моята позиция е правилна. Някои трябва да разберат, че в политиката подобни неотстъпчиви позиции не са работещи, политиката е изкуството на разумния компромис", казва Първанов.

Министърът на отбраната Аню Ангелов също заяви преди малко повече от седмица, че не смята да променя предложението си за началник на служба "Военна информация" – комодор Валентин Гагашев. Според Първанов обаче комодорът щял да бъде "много силен" като заместник на Съвместното оперативно командване. Колкото до шефския пост във военното разузнаване, държавният глава казва, че стои зад кандидатурата на единият от зам.-шефовете на службата, за който се бил убедил, че е "много добър разузнавач“.

Първанов оценява високо работата си с външния министър Николай Младенов, с когото също съгласува кадрови решения, но разкритикува назначението на Димитър Туджаров – Шкумбата за консул в Чикаго.

"Ако не беше истина, щеше да е един хубав виц. Мисля, че това е едно неуместно предложение, което не издига авторитета на българската дипломация. И друг път са правени компромиси, но случаят е доста фрапиращ", коментира Първанов.

Той казва още, че данните за излизане от кризата са противоречиви, а "хората нямат съзнанието, че нещата се променят в позитивна посока, няма го и в бизнеса". На въпрос за икономическия екип в правителството президентът отбелязва, че "трябва да се търсят други решения".

Той критикува и подкрепилия го за втори мандат министър без портфейл Божидар Димитров заради изказването му за "тоя шибан народ".

"Недопустимо е един политик да се изказва по такъв начин. Но това не е изолирано явление. Има тенденция на огрубяване на политическия език, дава се воля на омразата, на агресията, на озлоблението, на злоречието. И много политици си мислят, че колкото по-грубо говорят, толкова по-интересни са", посочи Първанов.

Той се обяви за провеждането на обществен дебат по тази тема, "особено в медиите, на чийто терен се разиграва това".

"Мисля, че сме стигнали предела, аз съм готов да участвам в един такъв дебат с по-цялостна позиция. Трябва някой да каже стоп на омразата в политическата риторика, а и не само в политическата", каза още президентът.

Първанов оцени високо развитието по енергийните проекти с Русия.

"Правителството се опитва да активира енергийните проекти, които са важни с оглед на изхода от кризата. Освен че чрез тях много българи ще се реализират в една високоплатена дейност, най-важното е, че си осигуряваме трайно присъствие на енергийния пазар. Приветствам това, което стана през последните седмици, оттук нататък не искам да коментирам, защото става дума за чисто технически проблеми", казва Първанов.

Той разкрива, че е водил разговори с руското държавно ръководство "да се смени схемата на индексиране на цените за оборудването, което би могло да намали значително цената" на АЕЦ "Белене“.

"И руската страна през февруари 2009 г. прояви разбиране", казва Първанов.

Договор за индексирането между НЕК и "Атомстройекспорт" все още не е подписан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?