Президентът видя страшен възход в армията, но иска да се харчи прозрачно

Каракачанов смята да остави сделката за бронираните машини на следващия министър

Радев и Каракачанов, сн. БГНЕС

За последните 2-3 години въоръжените сили се развиват с "темпове, непознати за последните десетилетия", каза президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев в петък след анализа на състоянието на въоръжените сили. 

Така дефакто той потвърди положителното си отношение към военния министър Красимир Каракачанов, което ярко контрастира на това към управляващата партия ГЕРБ.

В същото време държавният глава посочи и проблеми – малък нальот на бойните пилоти, опасност да останем без учебна авиация през тази година и забавяне на проекта за нова бойна машина на пехотата.

"И мога да поздравя министъра на отбраната с това, че с неговата много активна работа именно това изискване човешкият фактор, военно-служещият да бъде във фокуса на развитието на въоръжените сили има сериозен напредък. Има напредък и започнаха процесите на модернизация", каза президентът.

Той призова обаче за "по-голяма прозрачност при харченето на средства".

2% от военнослужещите в българската армия са заразени с коронавирус, каза от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той каза, че проектите за модернизация ще продължат и през тази година, с изключение на този за закупуването на бронирани машини за сухопътни войски, който трябва да бъде променен.

Това правителство подписа два от най-големите договори – за купуване на изтребители и патрулни кораби, за над 3 млрд. лева.

Проектът за нови бойни машини за Сухопътните сили на стойност около 1.5 млрд. лева обаче буксува, като Каракачанов иска да анулира сегашния конкурс, тъй като и двете оферти са над тавана на бюджета, и да пробва да го даде на ведомствения холдинг "ТЕРЕМ".

Каракачанов обясни, че един вариант бил да поиска от парламента увеличение на сумата по проекта за бойните машини, което смята за нецелесъобразно, не само заради пандемията, а защото е на мнение, че "при подходящи условия можем да се впишем в нормалните цени", ако се променят някои от изискванията в тактико-техническото задание или се търсят други варианти.

"Възложил съм на "ТЕРЕМ" да ми изготви доклад дали е възможно тази бронирана машина да бъде изградена на базата на усилията на българския военно-промишлен комплекс. Когато този доклад е готов, ще можем да се ориентираме как да се подходи. Най-вероятно обаче, тъй като това ще отнеме време, ние ще подготвим цялата експертиза и смятам, че е редно да не се прибързва, а следващото българско правителство, следващият министър на отбраната или да я продължи, или да иска още пари от парламента, да продължи нещата", коментира Каракачанов.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?