Президентът видя златен шанс за разкриване цялата истина около енергетиката ни

Президентът видя златен шанс за разкриване цялата истина около енергетиката ни

Дебатът в парламента около провеждането на референдума за или против АЕЦ "Белене" и разяснителната кампания при подготовката на допитването са златен шанс да се покаже цялата истина за българската енергетика, коментира във вторник пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Според него е крайно време хората в България да разберат за какво се харчат милиардите в енергетиката, на база на какви калкулации, какви решения и договори има. Дължим го на хората, заяви държавният глава. По думите ако се разкрие цялата истина за българската енергетика, пората ще бъдат върнати обратно към държавата. Те ще видят честни политици, които казват - "ето това се случва в последните 20 години и оттук нататък в следващите 10 години смятаме да направим това, това и това", каза Плевнелиев.

 

Относно опасенията, че дебатът за АЕЦ "Белене" може да се превърне в предизборна кампания Плевнелиев коментира, че сме в предизборна кампания и много зависи от политическите партии как ще направят референдума и дебата.

 

Ако бях на тяхно място, нямаше да играя играта, такава както досега сме я играли - политическо противопоставяне, този срещу онзи,обясни президентът. Според него енергетиката трябва да ни обединява, защото цената в енергетиката я плаща следващото поколение на България. Ако те искат българите да гласуват за тях, само ще спечелят, ако направят истински дебат в парламента, а не го политизират, заяви Плевнелиев. Той допълни, че това ще мотивира и много повече българи да гласуват, защото ще припознаят парламента като място за качествен дебат и политиците като хора, които откровено слагат цифрите на масата.

 

Плевнелиев каза още, че подкрепя електронното гласуване, но изрази съмнение, че ще има готовност то да бъде въведено за референдума, свързан с АЕЦ "Белене". Според него това е много добра идея, но изпълнителната власт трябва да отговори дали има готовност тя да бъде приложена. "Много ще се радвам, ако имаме такава готовност, лично аз се съмнявам, че ще имаме готовност толкова скоро, но си го пожелавам, подкрепям го от все сърце и искам да стане", каза президентът.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?