Президентът вижда България като лидер в региона

Плевнелиев обясни как до няколко години ще настигнем румънците по доходи

Президентът вижда България като лидер в региона

България може да бъде регионален лидер, предлагайки на съседите си общи инфраструктурни и инвестиционни проекти, заяви в неделя вечерта пред бТВ президентът Росен Плевнелиев. В изпълнено с оптимизъм интервю той припомни, че държавата ни вече не е в дъното на международните класации, както е било преди три години.

"България е една от трите държави, която няма нито една спряна оперативна програма. България е една от трите държави, които изпълняват Маастрихтските критерии (за членство в еврозоната, бел.ред.). България вече не е и на последно място по конкурентоспособност и това, което Световният икономически форум извади миналата седмица, а и го показа на целия свят, е повод за гордост", заяви президентът.

По отношение на тезата си за лидерството на Балканите, Плевнелиев обясни, че България ”трябва да знае, че нейният глас се чува, че ние можем да бъдем водещи и имаме смислени проекти да сложим на масата".

В същото време президентът припомни, че България все още е последна в ЕС по доходи. Според него държавата трудно ще успее да настигне през 2013 година  предпоследната Румъния, където доходите са с 20% по-високи.

"Ще се радвам, ако правителството извади програма, посочи ясно как ще го постигнем това нещо... За една година няма да стане, но за няколко години със сигурност ще стане", прогнозира Плевнелиев.  Той подкрепи правителството, че поставя безработицата, ниската заетост и доходите на преден план без това да се постига за сметка на финансовата стабилност.

Той подчерта, че пътят към по-голямата заетост са стимулите за малкия и средния бизнес и насърченията за инвеститорите, каквито правителството вече одобри.

България изостава в "трите големи И - институции, инвестиции, иновации”, каза още Плевнелиев и препоръча да се работи здраво в това отношение.

Той прогнозира, че новият политически сезон ще бъде тежък заради наближаващите избори и отбеляза, че вижда своята задача  в осигуряването на подкрепа за смислените приоритети и реформи, по които има съгласие между политическите сили.

"Чакат ни тежки избори през 2013 година, но за мен е важно президентът да е стожер и гарант, че по националните приоритети ще се работи. Чака ни реформа в сектор сигурност, чакат ни водни реформи, чакат ни административни реформи", каза Плевнелиев. 

В отговор на въпрос за референдум за АЕЦ "Белене", той заяви, че не може да пренебрегне 700 хиляди подписа на български граждани. "Като президент аз ще се съобразя с решението на Народното събрание и с конституцията", увери Плевнелиев.

Президентът обясни още, че изборът на следващия Висш съдебен съвет е не по-малко важен от следващите парламентарни избори.

Споделяне

Още от България