Президентът води в Москва червени кметове, депутат, главни редактори и владика

Депутатът от БСП и шеф на комисията по култура в парламента Стефан Данаилов, кметовете на Варна Кирил Йорданов и на Стара Загора Евгений Желев, отличил се с организираните антинатовски протести срещу унищожаването на ракетите ССІ23, Скъд и Фрог, ще придружават президента Георги Първанов при посещението му в Москва. С него заминават още Неврокопският митрополит Натанаил, главни редактори, общественици и бизнесмени, съобщава прессекретариарът на държавния глава.

Георги Първанов ще получи в Москва международната награда "За изключителна дейност по укрепване единството на православните народи" за 2002 г.

Наградата му беше присъдена през май м.г. от Международния фонд за единство на православните народи, работещ под попечителството на патриарха на Москва и Цяла Русия Алексий Втори.

В Москва Георги Първанов ще се срещне отново с руския президент Владимир Путин, както и с кмета на руската столица Юрий Лужков.

На 21 януари той ще присъства на откриването на филмовата панорама, посветена на 60-годишнината на Стефан Данаилов в Дома на киното в Москва.

Тържествената церемония по връчване на наградата на Международния фонд за единство на православните народи ще се състои на 21 януари в Храма "Христос Спасител".

Предстоящото посещение на президента Владимир Путин в България през март т.г., преглед на двустранните отношения и на обстановката на Балканите ще бъдат сред темите, които ще обсъдят президентите Първанов и Путин. По време на срещата ще бъдат обсъдени и важни въпроси на европейската сигурност, включително от гледна точка на задачите, които България има като сегашен член на "Тройката" на ОССЕ и бъдещ председател на организацията през 2004 г. Ще бъдат обсъдени и редица актуални международни проблеми, съобщава прессекеретариатът на президента Първанов.

Още от България