Президентът връчи „Стара планина” на Симеон Сакскобургготски

Президентът Георги Първанов награди в петък с орден "Стара планина - първа степен" бившият премиер Симеон Сакскобургготски. На церемонията присъстваха премиерът Сергей Станишев и лидерът на ДПС Ахмед Доган. Тримата са членове на Съвета на коалицията, който на практика управлява България.

Отличието се присъжда за големите заслуги на Сакскобургготски за развитието на демократичния процес в страната, за реформирането ѝ, както и за присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз, се казва в мотивите на правителството, когато предложи лидера на НДСВ за наградата.

По време на награждаването Първанов е посочил, че след половинвековно изгнание извън страната Сакскобургготски се е завърнал и е попаднал във водовъртежа на политическия живот, нагърбвайки се с нелеката задача да отговори на социалните очаквания. Той има съществен принос за установяването на един нов политически климат на толерантност и диалог.

Първанов е откроил и неговите заслуги за реализацията на стратегическите цели в българската външна политика - влизане в НАТО и ЕС, постигане на финансова стабилност и икономически растеж. В този период Симеон Сакскобургготски има важен принос за формиране на един нов, привлекателен, автентичен образ на страната, отбелязал държавният глава.

В отговор бившият премиер е казал, че ще работи за България докато има доверия в него и ако усети че това доверие бъде оттеглено, няма да се поколебае да смени заниманието си с друго.

Неотдавна последният български цар и бивш премиер навърши 70 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?