Президентът за АЕЦ "Белене": Да не строим колос с глинени крака

Радев разгледа ядрената мощност в Козлодуй, сн. Президентство

"Очаквам българското правителство по възможно най-бързия начин да изчисти проблема с Европейската комисия относно лиценза на АЕЦ "Белене", ако има такъв", заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос, зададен му по време на посещението му в работещата АЕЦ "Козлодуй" в понеделник.

Коментарът му е по повод станалото ясно в края на миналата седмица мнение на Брюксел, че ако България смята да възобнови строежа на АЕЦ "Белене", че трябва нова процедура по одобрението на проекта от Европейската комисия, както и провеждането на стрес тестове за безопасността, а при базови промени, ще е необходима и нова екооценка. В събота енергийният министър Теменужка Петкова призна, че при успешно завършване на процедурата за избор на стратегически инвеститор, съакционерът на държавата в проекта ще трябва да нотифицира вече новия проект.

Обратно в изходно положение

"Не можем да се опитваме да строим колос с глинени крака", отбеляза държавният глава и подчерта, че ако няма лиценз, проектът се връща в изходно положение, а това ще бъде пагубно.

Всъщност проектът АЕЦ "Белене" така и няма лиценз от българската Агенция за ядрено регулиране, която не успя да завърши процедурата преди спирането на реализацията на ядрения строеж през март 2012 г. с решения на правителството и парламента. Има одобрението на ЕК от декември 2007 г., но сега от Брюксел ясно казват, че ще е необходима нова нотификация.

"Европа вече тръгва по друг път и времето е ключов фактор", заяви още президентът и добави, че се искат бързи, решителни мерки и най-сетне трябва да стане ясно каква е енергийната стратегия на България, която трябваше да бъде приета отдавна, защото хоризонтът на настоящата изтича през 2020 г.

 Всеки ден закъснение е пагубен за АЕЦ "Белене"

Радев коментира, че ядрената енергетика дава на България почти една трета от енергийния  микс и е изключително важно да се намери най-сетне отговор на въпроса дали ще има втора атомна централа в България

"Всеки ден закъснение е пагубен за проекта", смята Румен Радев

Акцент в разговорите му с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" беше привличането и изграждането на способни кадри в ядрената енергетика, ако държавата иска да излъчва ясни и категорични сигнали за устойчивост и перспектива за развитието на атомната енергетика.


Радев разглежда командната зала на V блок, сн. Президентство

Липсата на достатъчно квалифицирани кадри в областта на ядрената енергетика отдавна се сочи също като сериозен проблем за реализацията и експлоатацията на бъдещата АЕЦ "Белене", а дори и за дейността на съществуващата атомна централа. В последните години АЕЦ "Козлодуй" осигурява стипендии за желаещите да учат такива специалности и им плаща семестриалните такси, но срещу ангажимент за последваща работа в мощността.

Говорим за инвестиции, а най-важното за АЕЦ са кадрите

В момента говорим за лицензи, за проекти и инвестиции, но най-важното в ядрената енергетика са хората, коментира още Радев. По думите му, страната ни може да се гордее със специалистите, които е обучила в сферата на ядрената енергетика, но е необходимо да се вземат мерки за своевременното обучение на млади кадри, които да осигурят нейното бъдеще в България. 

В Козлодуй Радев се срещна с кмета на града Маринела Николова и представители на местната власт.  Николова отбелязала активната финансова подкрепа на АЕЦ "Козлодуй" за осъществяването на инфраструктурни проекти. Перспектива за създаване на туристическо пристанище в Козлодуй и привличане на финансиране в рамките на  Дунавската стратегия на ЕС също е била обсъдена, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Радев е коментирал още, че партийната принадлежност не трябва да е фактор и при отпускането на субсидии за общините, но това зависи от политиката на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес