Президентът: За лекарствата политиците трябва да излязат от партийната си кожа

Президентът: За лекарствата политиците трябва да излязат от партийната си кожа

"Има моменти, когато става въпрос за човещина. Когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент“. Това коментира президентът Румен Радев по темата с мораториума върху нови лекарства пред радио "Дарик". За него казусът с лекарствата е преди всичко морален въпрос.

Държавният глава обяви, че ще приеме всяко решение на управляващите за преразглеждане на наложения от тях мораториум за финансиране на онколекарства, което ще доведе до реално решаване на проблема. Затова засега ще изчака със сезирането на Конституционния съд, за да види какви намерения има властта за излизане от ситуацията.

Въпреки че мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента върху мораториума, след това и премиерът Бойко Борисов, и здравният министър Кирил Ананиев дадоха заявка, че решението може да се преразгледа.

Президентът посъветва Кирил Ананиев да пренастрои мисленето си, ако не иска да попадне бързо на "пързалката за министри на здравеопазването".

Преди него темата коментира и председателят на парламента Цвета Караянчева. "Когато всичко това влезе в зоната на политиката, нещата излизат извън контрол и политиците не бива да решават експертни неща. Има едни 300 милиона, които се дават за онкоболни. 74% от тези средства са за иновативни терапии и Комисия ще определя и в момента дали за тези хора, които нямат вече никаква алтернатива, да се закупи съответната молекула от министерството. Това ще го има. Не могат да се включват безразборно лекарства, но когато комисията отреди, че този човек наистина няма друга алтернатива, ще се закупуват молекули от министерството. На практика много се изостри тона за нещо, което е изключително експертно. Ние, политиците сме виновни за това", каза Караянчева.

Тя обеща нито един онкоболен, да не остане без лечение.

"Чух Стефан Данаилов. Всяко едно семейство има загубил човек от тази болест, наистина е много коварна и тя е тема, която дълбоко вълнува българските граждани. Но няма да има нито един онкоболен, който да остане без лечение. Съжалявам, че друго са разбрали хората. Може би това, което обяснявахме, не беше обяснено добре и не стигна до тях по верния начин", каза още Караянчева.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?