"Не се доверявам на това правителство"

Президентът: Задкулисието иска да открадне операция "Чисти ръце"

Държавният глава ще следи движението около прокурорската проверка за медиите на Пеевски

Расен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев продължава да няма доверие на правителството и според него не е ясно кой и как взима решенията в страната, която е затънала в серия неразрешими кризи. Това казва той в интервю за интернет проекта PolitiKat.net. Плевнелиев заявява, че не смята да се ангажира с някоя партия или да прави нова нито по време на президентския си мандат, нито след приключването му.

Разривът между държавния глава и правителството датира от 14 юни м.г., когато Делян Пеевски бе избран за председател за ДАНС и избухнаха гражданските протести, които Плевнелиев подкрепи.

В интервюто той определя това назначение като "еманация на задкулисието" и казва, че ще следи предстоящия избор за председател на Върховния касационен съд (ВКС), след като в процедурата за избор главен съдебен инспектор всички грешки са били допуснати по най-арогантен начин.

"Задкулисието се опитва да открадне идеята за операция "Чисти ръце", казва още Плевнелиев.

"Не е ясно как и защо правителството взима решения"

"Това, че имаме общи действия, включително съвместни декларации, не значи, че се доверявам на това правителство. Не се доверявам на това правителство, но ще спазвам Конституцията и ще работя с правителството", казва държавният глава.

"Имаме и политическа, и парламентарна, и социална, и демографска, и икономическа криза, и те продължават да се развиват със своята сила. Когато не е ясно дали ще има кворум, това е парламентарна криза....Не е ясно на база какви критерии правителството взима решения. При тройната коалиция поне имаше формула, сега изобщо не се знае как, защо, кога", коментира той.

Новият план "Орешарски" не съответства на обещаното преди изборите, смята Плевнелиев.

Има отиграване на ситуации, а не реформи, казва той.

Според него кризата през 2013 г. и извънредните парламентарни избори всъщност са задълбочили проблема и се е стигнало до абсолютно патова ситуация в парламента.

"Изборите са демократичен инструмент, доказал своята ефективност за решаване на конфликтите. Когато няма никаква друга форма, желание, усещането на политическите сили, че ще се работи за решаване на конфликти и кризи, изборите като демократичен инструмент решават такива проблеми. Вярвам в този инструмент. От друга гледна точка се надявам, че политическият елит ще бъде достатъчно отговорен да може да адресира и решава проблемите", коментира още Плевнелиев.

България няма нужда от операция "Чисти ръце" на задкулисието

Другата теза на държавния глава е, че задкулисието се опитва да открадне операция "Чисти ръце". Това искане бе издигнато от протестиращите, чието недоволство първоначално беше срещу избора на Пеевски за шеф на ДАНС, но прерасна в бунт срещу правителството и олигархичния модел на управление, символизиран от този избор.

"Не искам да си мисля, че операция "Чисти ръце" в България ще бъде инициирана от задкулисието, само и само, за да се възпроизведе. От такава операция "Чисти ръце" няма нужда българският народ. Той има нужда от италианския модел – честни прокурори, пълна свобода на действие", казва Плевнелиев.

Според него е рано да се дава оценка за работата на главния прокурор Сотир Цацаров. Президентът обаче внимателно следи действията на прокуратурата и няма да се поколебае да си каже мнението.

Видимите опити да се "брандира" като лице на операция "Чисти ръце" са на Николай Бареков, лидер на новата партия "България без цензура" и бивш директор и водещ в ТВ7, свързвана с Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Бареков на практика присвои основните тези на протестиращите и се обяви за борец срещу олигархията, с тази разлика, че не смята Пеевски и Василев за олигарси, а патосът му е насочен срещу неудобни за Пеевски политици и медии. 

В отговор на въпрос Плевнелиев се ангажира да следи и за изхода от проверка на прокуратурата и ДАНС от 2009 г. на медийните сделки на майката на Пеевски – Ирена Кръстева, осветлена от "Биволь" преди няколко дни. Темата остава актуална, тъй като мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев настойчиво желае да се разграничи от медийната империя на Кръстева и Пеевски, като последно поиска и Еврокомисията да опровергае публикация в българската преса по повод на евродоклад, свързваща името му с въпросните медии, в качеството им на кредитор. От Брюксел дадоха да се разбере, че няма да опровергават нищо.

"Ако този конкретен казус продължава да не намира своето развитие или намери едностранчиво развитие, възможно е българският държавен глава да търси начин или да стартира инициатива или дебат", казва Плевнелиев.

Проверката, за която напомни "Биволъ", е предизвикана през 2009 г. от бившия депутат от "Атака" Митко Димитров. По думите му изводите на разследващите били докладвани на заседание на Комисията по корупция в НС на 21 май 2009 г., на което обаче той не присъствал. Димитров разказва още, че дори не успял да види преписката, тъй като Волен Сидеров я прибрал.

От Софийската градска прокуратура също не предоставят детайлна информация по случая, отговаряйки лаконично на запитване на разследващия сайт, че по този казус има отказ от образуване на досъдебно производство, но не и какви са били констатациите на разследващите по отношение на собствеността на средствата, с които са финансирани медийните сделки на Кръстева от 2007 и 2008 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?