Президентът загрижен за непрозрачното придобиване на активите на ЧЕЗ

Регулаторният шеф и президентът обсъдили сделката на ЧЕЗ

След като в петък лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президентът Румен Радев да излезе с позиция за купуването на активите на ЧЕЗ у нас от фирмата "Инерком", тъй като това засяга националната сигурност, в понеделник държавният глава призова българските институции да гарантират интересите на обществото и на държавата в енергетиката.

На среща с председателя на енергийния регулатор Иван Иванов Радев изразил загрижеността си от липсата на достатъчно информация, както и на прозрачност в процеса на придобиване на активите на една от най-големите компании в стратегически сектор като енергетиката, съобщиха от "Дондуков“ 2. Двамата обсъдили законовите отговорности на Комисията за енергийно и водно регулиране, но не се дават повече подробности за дискусията им.

Още в петък Иванов заяви пред Mediapool, че неговата комисия няма правомощия да проверява сделката, ако тя засяга само акциите на чешката ЧЕЗ в електроразпределителното и електроснабдителното дружества. Комисията за финансов надзор обяви, че нейните правомощия са свързани с отправянето от "Инерком" на търгово предложение към останалите малки акционери в публичните дружества "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро", а антимонополната комисия обясни, че проверява само дали сделката няма да доведе до пазарен дял, позволяващ злоупотреби.

През уикенда обаче премиерът Бойко Борисов нареди проверка на сделката от ДАНС и данъчните. На този фонд президентът е бил категоричен, че българските институции трябва с действията си да гарантират защитата на обществения интерес и на държавата в този случай, според съобщението на прессекретариата на президентството.

По-рано през деня от БСП съобщиха, че лидерът на  социалистите Корнелия Нинова е поискала среща с посланика на Чехия у нас Душан Щраух. Очаква се такава да се състои до края на седмицата, за да връчи Нинова писмо до чешкото правителство с въпроси относно продажбата на ЧЕЗ, която предизвика политическо и обществено напрежение заради неясното финансиране на сделката и непознатата до скоро нова собственичка на бизнеса на ЧЕЗ у нас Гинка Върбакова, заподозряна, че е подставено лица, макар тя да отрича това..

От Инициативния комитет за защита на потребителите пък призоваха държавата да развали сделката, тъй като не буди доверие в обществото. Те настояват да се търси нов стратегически инвеститор, а продажбата да бъде прозрачна и с ясни гаранции, че няма да постави потребителите в по-неизгодна позиция, се посочва в позиция на организацията.

"Енергоразпределителните дружества са както важни за бита, така и за икономиката и развитието на икономиката и не може да си позволи държавата да се продават на фирма, която е създадена преди една година и няма кой знае какъв опит в тази сфера. Другото притеснително нещо е, че електроразпределителните дружества работят с колекторски фирми и работят с много лични данни на всичките им клиенти", притесняват се от гражданския комитет.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?